dinsdag 18 mei 2021

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2021 deel 2

Gisteren de eerst acht inzendingen die vanavond ten gehore worden gebracht besproken, vandaag de volgende acht.

Noorwegen
Aantal deelnames: 58
Overwinningen: 3 (1985, 1995, 2009)
Fallen Angel - TIX

Boudewijn de Groot had het ooit al eens over een 'jongen uit de Hof van Eden in zijn pak van goudlamé' en over 'de engel die is gekomen', en TIX is daar de verpersoonlijking van als engel met zonnebril zingt hij een nummer wat een lekker in het gehoor liggend radioliedje is. Niet zo heel bijzonder. maar de act met aan kettingen dansende duivels om engel TIX heen zal worden onthouden.

Kroatië
Aantal deelnames: 25
Overwinningen: 0
Tick Tock - Albina Grčić

Ja, dit is leuk. Wat begint als een zoveelste ballad wordt na veertig seconden een heuse dancesong. Daarnaast heeft Albina een geweldige stem. Maar zullen naveltruitjes voor mannen een ding worden? Nee toch? Hoe dan ook, zaterdag zullen we Kroatië en dus Albina vast weer terug zien. 

België
Aantal deelnames: 61
Overwinningen: 1 (1986)
The Wrong Place - Hooverphonic

Tussen alle gekkigheid en tralala op zo'n festival is het prettig om ook onvervalste kwaliteit te kunnen zien en horen. En België levert dat dit jaar. Alles klopt aan dit nummer, en daar waar ik bij sommige nummers die drie minuten best wel lang kan vinden, denk ik bij het plotselinge abrupte eind van dit lied: ach, nu al voorbij?

Israël
Aantal deelnames: 42
Overwinningen: 4 (1978, 1979, 1998, 2018)
Set Me Free - Eden Alene

Leuk en vrolijk liedje met wat traditionele invloeden. Niets mis mee, misschien wat te dertien in een dozijn, we gaan het zien. 

Roemenië 
Aantal deelnames: 20
Overwinningen: 0
Amnesia - Roxen

Wat een eigentijds nummer uit Roemenië, zowel qua muziek als zang. Zou zomaar heel verrassend goed kunnen scoren. Krijg een beetje 'Birds' van Anouk gevoel erbij. 

Azerbeidzjan
Aantal deelnames: 12
Overwinningen: 1 (2011)
Mata Hari - Samirә Әfәndi

Azerbeidzjan gaat met deze inzending terug naar begin deze eeuw toen liedjes met veel etnische invloeden het songfestival bestookten. Met zwaar accent zingt Samirә een niet zo'n heel interessante tekst en het nummer leunt heel zwaar op allerlei geluidjes en stemmetjes die vanaf dit jaar op band mogen staan. Klinkt leuk maar artistiek gezien is het geen hoogvlieger. We zien het evenwel zaterdag vast nog terug. 

Oekraïne
Aantal deelnames: 15
Overwinningen: 2 (2004, 2016)
Shum - Go_A

Och heden, niets blijft ons bespaard. De gedeeltes waarin zangeres Katerina Pavlenki van de band Go_A haar mond houdt zijn de beste stukken van deze inzending. Haar stem klinkt als een jengelend, zeurend kind. Drie lange minuten. Ironisch genoeg betekent 'Shum' 'het geluid' of 'lawaai'. Ik kan in de vertaling niets maken van de tekst, maar het blijk te gaan over een roep om de lente. Ik vul de glazen nog maar eens bij. 

Malta 
Aantal deelnames: 32
Overwinningen: 0
Je Me Casse - Destiny Chukunyere

Ja, dit past natuurlijk helemaal in het straatje van de regenboogachterban van het Eurovisie Songfestival. Robuuste diva Destiny die doorgaat waar winnares Netta Barzailai stopte. Waar Netta geen toy was is Destiny niet je honey en baby. Kortom zelfde thema in een ander jasje. Maar dat jasje zit best goed. Zou het Malta's eerste overwinning gaan worden? 

Voor alle deelnemers veel plezier en succes vanavond!

TIX. 

Hooverphonic.

Destiny Chukunyere.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten