donderdag 8 juli 2021

Moordaanslag

In 2002 werd politicus Pim Fortuyn vermoord, in 2004 programmamaker, regisseur en columnist Theo van Gogh, in 2019 advocaat Derk Wiersum en afgelopen dinsdag is er op journalist Peter R. de Vries een moordaanslag gepleegd. Wat we nu weten is dat Peter vecht voor zijn leven.

Mannen die hun werk deden en doen, waar je wat van kunt en kon vinden, maar vermoorden omdat je het niet eens bent met een politicus, de columns van een columnist iets te scherp vindt of een advocaat en journalist iets te dichtbij jouw criminele handel en wandel komen? Als je de hitte niet aan kunt moet je uit de keuken blijven. 

Een wat kromme vergelijking wellicht, maar ik zag ooit een volwassen man die niet had betaald in de metro en bij een controle werd gesnapt, er moesten vier andere volwassen mannen aan te pas komen om hem in bedwang te houden om het over zijn vuilbekkerij nog maar niet te hebben. Als je dan zo 'stoer' bent om steeds drie euro uit te sparen en beveiligingspoortjes intrapt om het metrostation te betreden dan wel te verlaten, waarmee je gemeente eigendommen kapot maakt, en je wordt dan na zo'n dertig keer eens gepakt, betaal dan gewoon die boete, je wéét dat je fout zit. Wees dan die stoere vent zoals je jezelf ziet en gedraag je niet als een vierjarig kind die zijn zin niet krijgt. 

Dat geldt ook voor criminaliteit, je weet dat je ooit gepakt kan worden. Zelfs al waan je jezelf oppermachtig en boven de wet. Peter is iemand die zijn tanden ergens inzet en niet meer loslaat tot de waarheid boven tafel komt, al duurt het jaren. Als misdaadjournalist maak je dan geen vrienden. Het mooie aan Peter is dat hij zich niet enkel met zaken bezighoudt van de 'grote jongens', maar met net zoveel toewijding en vastberadenheid de gewone man of vrouw bijstaat. Zoals een man in het journaal vertelde: 'Als je bij Peter binnenkomt weet je dat dit je laatste strohalm is en als hij zich erin vastbijt weet je dat hij alles op alles zal zetten.' 

Ik hoop zo ontzettend dat die vechtlust voor het goede hij nu ook voor zichzelf kan en zal inzetten om deze afschuwelijke laaghartige daad te boven te komen. Er wordt vooralsnog niet veel losgelaten over zijn toestand en dat is ook goed. Het is aan zijn gezin, familie en dierbaren om te bepalen wat en of er iets over naar buiten komt. Ik wens hen en Peter heel veel kracht toe, laten we met elkaar positieve gedachten zenden en misschien een kaarsje opsteken. Onderschat nooit de positieve energie die daarvan uit kan gaan.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten