maandag 5 juli 2021

Veilig in 't verkeer

Toen ik de foto's zag van het beeld van prinses Diana die door haar zonen werd onthuld op 1 juli, de dag dat ze 60 jaar zou zijn geworden, als ze in 1997 niet zou zijn vermoord, moest ik denken aan het beeld wat elke Hagenaar kent op een brug van de Laan van Meerdervoort bij de Conradkade.

Het beeld is gemaakt door de Haarlemse beeldhouwer Dirk Wolbers (1890-1957) die in de jaren dertig werd gevraagd om vanwege het toen al toenemende stadsverkeer een passend beeld te maken voor de nieuwe brug van Stadsarchitect Antoon Pet. In die tijd woonde Dirk in Den Haag. Sinds 1937 staat dit beeld er die de titel 'Veilig in 't verkeer' meekreeg. Het stelt een moeder voor die naar de verkeersdrukte kijkt en haar twee kinderen naar de overkant wil begeleiden. Een buurvrouw van mijn opa en oma uit de van Diemenstraat heeft model gestaan voor de moeder. 

Wrang is het dat Dirk zelf om het leven is gekomen door een verkeersongeval. Op 22 september 1957 reed hij met zijn auto op de Leidseweg in Voorschoten tegen een voorgesorteerde stilstaande vrachtauto aan. 



Beeld prinses Diana. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten