woensdag 29 april 2015

Heerlijk duurt het langst

Vijftig jaar geleden in 1965 schreven Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de eerste Nederlandse musical "Heerlijk Duurt Het Langst" met in de hoofdrollen Conny Stuart, Leen Jongewaard en André v.d. Heuvel. In 1998 is het opnieuw op de planken gebracht met als leading lady beurtelings Jasperina de Jong en Jenny Arean, en dit seizoen vanwege de vijftigste verjaardag is het stuk nieuw leven ingeblazen en hebben vriend Harry en ik gisteravond de voorstelling bezocht.

Eigenlijk zijn alle liedjes uit de musical hits: "Op Een Mooie Pinksterdag", "'T Is Over", "Kom Kees" en "Zeur Niet" behoren tot Nederlands cultureel erfgoed. Lone van Roosendaal speelt een geweldige Marian, de bedrogen echtgenote, die alle emoties goed doseert zonder te overdrijven. Hilarisch was haar aanpak van het lied "Was Ik Maar Een Kleine Zwakke Vrouw". Chris Tates die haar man speelt kende ik alleen maar als gewoon acteur, maar in deze musical staat hij zeker zijn mannetje met zang en zelfs een dansje zo nu en dan, Kruidenier Bloem is een heerlijk personage die subliem werd gespeeld door Arie Cupé. De licht hysterische secretaresse die de oorzaak van de echtbreuk is, is een leuke rol van Rosalie de Jong. 

Ook de overige rollen en het ensemble, in totaal 10 man/vrouw waren een feest om naar te kijken. Vooral de jaren 60 kleding, kapsels en make up (Zsa Zsa Gabor ogen) waren fantastisch. Het decor (ik had die van 1998 op mijn netvlies) moest ik even aan wennen, maar zat heel ingenieus in elkaar. Wat bijzonder leuk is, is dat Marian's geweten in de vorm van haar moeders stem tot haar spreekt. In 1965 was dat Annie M.G. herself, en die opnames hebben ze nu weer gebruikt.

Het is altijd fijn om te zien dat een groep getalenteerde mensen er zelf ook heel veel plezier in hebben om te spelen. Een aanrader, de voorstelling speelt nog tot 14 juni in het land. 

De hoofdrolspelers

Het geweldige ensemble

Rosalie, Chris en Lone

De hele groep spelers bij elkaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten