vrijdag 17 april 2015

Vintage People

Gelukkig lees je tussen alle nare berichten in de kranten ook nog steeds hele leuke, verrassende dingen, zoals het geweldig leuke initiatief van Bureau Twintig, een collectief van drie Nijmeegse programmamakers, Mathieu Janssen, Henk Strikkers en Koen van Vliet. Op 25 april gaan zij, voor de eerste keer, Vintage People organiseren in twee ouderencentra in Nijmegen.

Vintage is in, kleding, sieraden, meubeltjes veel jonge hippe mensen zijn er dol op, en Bureau Twintig is van mening dat je daarmee bejaarden en jongeren met elkaar in contact kunt brengen. De ouderen hebben spulletjes en kleding waar ze niets meer meer doen en de jongeren vinden het het einde. Het is een duidelijke win-win situatie, de bejaarden vinden het heerlijk om hun verhaal te vertellen en te zien aan wie ze hun eens zo dierbare spulletjes en kleding verkopen, en de jongeren kopen iets met een mooi verhaal erbij.

Vijftig ouderen hebben zich inmiddels opgegeven en als zij het wensen komt een 'vintagecoach' op bezoek om aan te wijzen wat nu heel hip is en wat de oudere er voor kan vragen, het geld wat ze er voor krijgen mogen ze houden. Één van de coaches was bij een oudere dame die nog heel veel jurken uit de jaren 50 had die juist nu weer heel erg in zijn. Prachtige zelfgemaakte jurken die zo mooi waren afgewerkt zoals je dat nu niet meer ziet. Of die meneer die toen hij marinier was in Nieuw-Guinea een pak had laten maken die hij nooit heeft gedragen, en dat pak wil hij gaan verkopen.

Mensen die mij kennen weten dat ik een vrij uitgebreide kledingkast heb en daar zitten ook wat items bij die je gerust onder vintage zou kunnen indelen. Dit gegeven maakte dat vriend Rick, toen wij met een groepje vrienden in Amsterdam waren en langs een vintage kledingwinkel liepen, zo langs zijn neus weg opperde: "Kijk Aidan, daar kun jij al je kleding heen brengen" 'AL', niet 'wat kleding', maar 'ál je kleding'. Dat zit me verder niet hoog ofzo, hoor dat ik het meer dan een jaar na dato nog even in een blogje moet vermelden, heus niet.

Ik hoop op een hele gezellige en succesvolle dag voor de ouderen en de jongeren en dat dit sympathieke initiatief een vervolg zal krijgen in meerdere steden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten