dinsdag 21 april 2015

Herinnert U zich deze nog? #73

DSCHINGHIS KHAN
"DSCHINGHIS KHAN"
1979
Geen hitnotering in Nederland.
Nu we langzaam weer aan het toeleven zijn naar het jaarlijkse Eurovisie Songfestival even een blik in het verleden, en wel naar het jaar 1979 toen voor Duitsland de door Ralph Siegel speciaal voor het festival samengestelde groep Dschinghis Khan deelnam met een lied wat als titel ook "Dschinghis Khan" had en ging over de Mongoolse heerser en veroveraar Dzjengis Khan. De groep bestond uit de Duitsers Steve Bender en Wolfgang Heichel, de Hongaren Leslie Mándoki en Edina Pop, de Zuid Afrikaanse Louis Hendrik Potgieter en de Nederlandse Henriëtte Heichel (destijds getrouwd met Wolfgang).

Het lied werd wervelend gebracht wat in 1979 zijn gelijke niet kende en voor een minutenlange ovatie zorgde, uiteindelijk eindigden ze 4e achter Israël, Spanje en Frankrijk. Het songfestivallied en de opvolger "Moskau" werden niet alleen in de Duitstalige landen een grote hit, In Japan, Australië, Rusland en Israël was Dschinghis Khan graag gezien. De Engelse vertaling "Moscow" heeft in 1980 6 weken op 1 gestaan in Australië. In Nederland werd "Moskau" een kleine hit en het in Nederlands gezongen "Kaboutertjes" (hertaling van "Klaboutermann" ) schopte het tot alarmschijf en behaalde een 29e plaats in 1982.

Van hun repertoire met bombastische orkestratie gezongen nummers over verre oorden en steden, sagen of tot de verbeelding sprekende personages uit de geschiedenis namen ze rond 1983 afscheid en dat heeft hun carrière geen goed gedaan. In 1985 stopten ze er mee om in 1986 een soort doorstart te maken als Dschinghis Khan Family met Henriëtte, Leslie en Louis als enig overgebleven leden. Ze deden mee aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival in Duitsland en werden 2e.

Begin jaren 90 traden Steve, Edina en Leslie op voor de Japanse TV als Dschinghis Khan. In 1993 overleed Louis. De overige leden zonder Leslie gaven op 17 december 2005 een 'reünieconcert' in Moskou. In 2006 overleed Steve. Vanaf 2007 treden Henriëtte, Wolfgang en Edina op samen met de zang en dansgroep 'The Legacy of Dschinghis Khan' een wisselende groep jonge mensen van de Münchener Abraxas Musical Akademie. Er kwam een CD uit in 2007 maar die kon niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. Ralph Siegel tekent dit jaar voor de San Marineese inzending.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten