maandag 20 april 2015

Rotterdam in the picture

Als je in het bezit bent van een museumjaarkaart, kun je zo op een doordeweekse zondagmiddag besluiten om naar het Nederlands Fotomuseum te gaan. Met name de tentoonstelling ´Rotterdam in the picture´ trok mij aan en ik had er van diverse mensen positieve verhalen over gehoord. De tentoonstelling is er nog maar tot 17 mei, dus enige spoed was geboden.

Het is een prachtige fototentoonstelling, van het vooroorlogse Rotterdam voordat de stad werd platgebombardeerd tot nu, gegroepeerd per fotograaf. Zelf heb ik er niet zoveel mee, maar Rotterdam is natuurlijk een havenstad, dus daar zijn aardig wat foto's van te zien. Zeer indrukwekkend waren de foto's uit 1860 gemaakt vanaf de Laurenskerk waar je een mooi beeld krijgt van het Rotterdam van voor het bombardement. Ook de onontkoombare foto's uit de oorlog raken diep. Maar ook vrolijkere zaken van na de wederopbouw. Middels een audiotour krijg je informatie over de foto's en over de makers ervan. Wat tevens heel mooi is dat er wat filmpjes zijn te zien uit vervlogen tijden, vooral die met de straatbeelden uit 1967 zijn enorm leuk om te zien.

Beneden is de permanente tentoonstelling ´De donkere kamer´ over 185 jaar geschiedenis van de fotografie. Er staan onder meer 22 ´ontwikkelbakken´,  waarin je een groot ´papier´ in legt, en zo activeer je een filmpje over een bepaalde fotograaf of een onderwerp, erg leuk. Ook is er een film te zien over het ontstaan van het huidige museum uit nalatenschap van Hein Wertheimer.
Zeker een aanrader om het museum te bezoeken.

1933. De neus tegen de ramen gedrukt bij het zien van zoveel lekkers.

1940: Stad in puin.


1959: Hotel New York.

1964: Beurs met het toen nog fiere V&D.

Jaren 60: Nog steeds een begrip in Rotterdam, ijs van Capri.

1970: Holland Pop Fesival in het Kralingse bos, Nederlands
antwoord op Woodstock.

2014: Vernieuwde Centraal Station.
"De donkere kamer' met de 'ontwikkelbakken'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten