zondag 27 maart 2016

Luisterúh!

Sinds 28 maart 2012 schrijf ik met enige regelmaat onder de vlag: "Herinnert U zich deze nog?" een blogje over een singletje uit vervlogen tijden, die mij in ieder geval is bijgebleven, en waarvan ik vind dat het stukje cultuur anno nu weer even in herinnering gebracht mag worden. Sommigen zullen in het collectieve geheugen zitten, anderen openen een vergeten laatje en er zijn erbij die eigenlijk totaal onbekend zijn maar waar mijn ruime muzieksmaak sans gêne uit naar voren komt.

Ik deed er vanaf het begin altijd een audio-opname bij zodat terwijl je het singeltje afgebeeld ziet, het verhaal van het liedje en de artiest tot je neemt, meteen het beschrevene kon beluisteren. Dit deed ik via DivShare. Het was nog een vrij arbeidsintensieve manier om het voor elkaar te krijgen, maar soit, niets is te dol voor mijn lezers. Op een bepaald moment haperde die dienstverlening van DivShare, sommige audio's konden niet meer beluisterd worden, er konden geen files meer geplaatst worden en toen was heel DivShare foetsie. Ik ben op zoek gegaan naar een andere dienst, dat werd Cincopa, maar daar was het zo mogelijk nóg gecompliceerder om een file te uploaden en te publiceren, dat ik vanaf 26 januari van dit jaar heb besloten om in plaats van een audio-opname een video te plaatsen.

Dat gaat aanmerkelijk eenvoudiger, en is bij nader inzien ook veel leuker. Ik zat alleen wel met zo'n 80 'Herinnert U-blogjes' zonder geluidsopnames. En ja hoor, ik was zo gek niet of ik heb de afgelopen dagen deze blogjes voorzien van een bijbehorend videoclipje. Leuk om opnieuw door al deze herinneringen te gaan waarbij ik er ook achter kwam dat mijn keuze om iets uit te lichten zo, laten we zeggen, exotisch is dat er geen bewegend beeld van is, maar gelukkig zijn er meer mensen zoals ik met een brede muzikale interesse, dat bij een aantal blogjes het singletje gewoon te beluisteren is, terwijl je 3 minuten lang het hoesje in beeld ziet, of een foto (collage) van de desbetreffende uitvoerende(n).

Natúúrlijk kan iedereen ook zelf op zoek naar die filmpjes, maar ik zie het als een bijzondere bonbon uit een hele grote doos met chocolade, zo één die je zelf niet zou pakken, maar nu je 'm aangereikt krijgt tóch even probeert. In de komende periode zal ik een aantal van de apartste bonbons successievelijk op mijn Facebookpagina zetten, een herinnert u zich deze 'Herinnert U zich deze nog?' eigenlijk.

Maar mocht je zelf door de nu 84 'Herinnert U zich deze nog?'-blogjes met informatie en clipjes willen scrollen, wees mijn gast klik op: Ik wil zelf graag door deze schatkamer aan muziekhistorie scrollen. Ga genieten en doe ontdekkingen die je niet voor mogelijk had gehouden! En deel ze lieve mensen, deel ze gerust.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten