maandag 14 maart 2016

Ontoelaatbaar, overal en altijd

Gisteren las ik een bericht dat me niet losliet, een broeder van het universitaire ziekenhuis in Manchester is ontslagen nadat een ernstig gehandicapte patiënt met het knipperen van zijn ogen had aangegeven dat hij werd misbruikt. De patiënt kon communiceren door met zijn ogen te knipperen en spelde op die manier "Ik word misbruikt". De verpleegkundige was drie jaar geleden ook al beschuldigd van seksuele handelingen bij patiënten, maar werd toen vrijgesproken.

Hoe verschrikkelijk moet het zijn als je opgesloten zit in een beperkt functionerend lichaam, en je met moeite kunt aangeven wat er tegen je wil in met je gebeurt. En ik ben zo bang dat dit soort praktijken veel meer voorkomen dan we voor mogelijk houden.

Vandaag zal Jet Bussemaker namens de Europese Unie voor de Verenigde Naties in New York een oproep doen om de bestrijding van seksueel geweld tegen vrouwen wereldwijd hoog op de agenda te zetten. Ze wil de focus van het probleem verplaatsen naar de mannen, ook in Nederland. "Ook mannen moeten de norm bepalen en duidelijk en hardop (seksueel) geweld tegen vrouwen verwerpen" vindt Jet.

We moeten het blijven en durven benoemen dat de vele vluchtelingen met een combinatie van de Arabische cultuur en de islam vrouwen een andere positie toekennen dan wij in het Westen doen. Tegelijkertijd moeten we niet denken dat we het in onze westerse cultuur allemaal goed voor elkaar hebben. Tot 1991 (!) was verkrachting binnen het huwelijk toegestaan en tot ver in de jaren 60 werden vrouwen ontslagen als ze gingen trouwen. Het Westen moet zich een spiegel voor blijven houden, gezien onze eigen verkrachtingscijfers.

Ik denk dat het heel goed is om hier aandacht voor te vragen, alleen zou ze het wat breder kunnen trekken, zoals het bericht dat ik gisteren las al laat zien, zijn het niet alleen vrouwen die hiermee te maken hebben. Seksueel geweld kan en mag mijns inziens nooit, niet tegen vrouwen en meisjes en ook niet tegen mannen en jongens om nog maar te zwijgen van seksueel geweld tegen kinderen en zelfs dieren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten