woensdag 7 september 2016

Angst

Mensen die met mij wel eens op de Euromast zijn geweest, weten dat ik niet aan de rand ga staan en zeker niet de Space Tower in ga om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid om van de toren te abseilen. Ik heb namelijk hoogtevrees. Reden waarom ik ook wil overlijden zonder te weten hoe het is om een parachutesprong te maken, of om een rit te maken in de Python van de Efteling. Mijn leven is heus compleet zonder dat ik ooit diepzee gedoken heb, of weet hoe het voelt om te bungeejumpen, en zo kan ik een heel blogje vol schrijven met dingen waar ik angst voor heb, bang voor ben, of die ik gewoon liever als het even kan graag mijd, zoals bijvoorbeeld mensenmenigtes.

Reden waarom ik er over begin is dat wetenschappers erin zijn geslaagd om muizen te creëren die geen angst meer kennen. Bij de muizen werd de afgifte van het stresshormoon geblokkeerd in een klein groepje cellen in een hersendeel dat het zenuwstelsel aanstuurt. Door de ingreep hadden de dieren geen angst meer voor grote hoogtes en onbekende objecten in hun omgeving.

Angstgevoelens worden zowel bij muizen als bij mensen in het brein opgewekt door de aanmaak van het hormoon corticotropine. De muizen waren na de blokkade niet bang te krijgen. De wetenschappers vermoeden dat bij mensen hetzelfde groepje hersencellen verantwoordelijk is voor het opwekken van angst. Op dit moment zijn er nog geen bruikbare technieken om de aanmaak van hormonen op specifieke plaatsen in het menselijk brein te blokkeren.

Laat dat ook zo!, was mijn eerste reactie toen ik dit verontrustende bericht las. Heb angst, wees bang, blijf zelf nadenken, schat situaties in. Op dit moment zijn er in de wereld genoeg mensen die van nature al zo'n blokkade hebben, geloofsfundamentalisten en vooral die bereid zijn om hun leven er voor te geven zijn er een goed voorbeeld van. Of wat te denken van gebruikers van drugs en/of hallucinerende middelen die plots menen te kunnen vliegen en uit een raam de dood tegemoet springen. Die gevoelens van angst hebben heus een functie, en laten we daar vooral geen kunstmatige blokkades op gaan zetten. We zijn mensen met gevoel en geen robots.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten