dinsdag 6 september 2016

Herinnert U zich deze nog? #93

CONNY STUART
"WAT VOOR WEER ZOU HET ZIJN IN DEN HAAG"
1966
Geen hitnotering


Daar waar het lied "O O Den Haag" van Harry Klorkestein een perfect beeld schetst van het Den Haag van de late jaren 60 en de jaren 70, zo neemt het bovenstaande lied je mee naar het Den Haag van de jaren 50, begin jaren 60, naast mijn geboortestad ook de geboortestad van de chansonnière en latere musicalster Conny Stuart. Met haar enigszins chique Haagse, of misschien wel Haegsche, intonatie begint ze het lied zich verkneukelend over hoe koud en nat het in Den Haag is als ze zich aan de zon zou laven in warmere oorden, maar gaandeweg krijgt zij en daardoor ook het lied iets weemoedigs en neemt ze de luisteraar mee langs al die (ook nu nog) bekende plekken in Den Haag.

Voor ons geboren Hagenaars is dit fantastische lied niet met droge ogen te beluisteren, althans dat geldt voor mij. Het is geschreven door Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink tekende voor de muziek. Het is heel bijzonder dat Annie, die niet uit Den Haag afkomstig is en er ook nooit heeft gewoond, precies in haar tekst de juiste snaar weet te raken. In combinatie met de melancholische muziek van Harry en Conny's weergaloze interpretatie behoort het tot één van de parels van het betere Nederlandse lied. 

Conny was Annie's muze. In hun privéleven hadden ze weinig tot geen contact, "We waren nauwelijks vriendinnen" zou Annie eens in een interview vertellen, maar in het werk was het een gouden duo, en met Harry erbij een gouden trio. Annie schrééf op Conny, ze wist hoe Conny een tekst van haar zou uitspreken of zingen, en Conny wist feilloos hoe Annie haar teksten bedoelde. 

Dit theaterseizoen zal ik dit lied tweemaal gezongen zien worden. DommelGraaf & Cornelissen Entertainment brengt een personality-musical "Adèle, Conny en Jasperina" waarin Frédérique Sluyterman van Loo de rol van Conny Stuart op zich zal nemen. En Janke Dekkers Producties heeft dit seizoen "Op Een Mooie Pinksterdag" op hun programma staan waarin het oeuvre van de drie grote Nederlandse componisten Harry Bannink, Joop Stokkermans en Ruud Bos heel terecht weer eens in het theater wordt gebracht, daar zal Conny's lied worden gezongen door Annick Boer. 

Ik kijk naar beide voorstellen reikhalzend uit. En mochten de twee dames tijdens het zingen van "Wat Voor Weer Zou Het Zijn In Den Haag" in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel menen iemand op de eerste rij te zien met vochtige oogjes, dan zou dat zomaar kunnen kloppen. Ik wens iedereen van beide producties heel veel succes en plezier toe dit komende theaterseizoen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten