vrijdag 2 september 2016

Encore

Barbra Streisand is de enige artiest met #1 albums in 6 opeenvolgende decennia. Onlangs is haar 36e studioalbum uitgekomen, getiteld "Encore" met als ondertitel "Movie partners sing Broadway". En het zijn niet de minste acteurs met wie ze in duet gaat: Alec Baldwin, Antonio Banderas, James Brolin (Barbra's man), Bradley Cooper, Jamie Foxx, Anne Hathaway, Hugh Jackman, Seth MacFarlane, Melissa McCarthy, Anthony Newley, Chris Pine, Daisy Ridley en Patrick Wilson.

Daar waar La Streisand in de jaren 70 en 80 feilloos wist mee te gaan met de muziekstijl die op dat moment in zwang was zonder daarbij haar eigenheid geweld aan te doen, zo keert ze de laatste jaren meer terug naar haar roots waar het allemaal mee begon voor haar: Broadway en het prachtige oeuvre waar uit te kiezen valt. Op dit album kiest ze, een enkele uitzondering daar gelaten, bewust niet voor de platgetreden paden maar voor nummers die minder bekend zijn of zelfs van musicals die nooit zijn opgevoerd. 

Je moet van het genre houden om dit album te kunnen waarderen, het is zwaar georkestreerd, en de meeste nummers bevatten ook een verduidelijkende gesproken dialoog om het nummer buiten het verhaal van de musical te kunnen plaatsen qua setting. De eerste acteur die Barbra vroeg was Hugh Jackman, wiens vrouw een grote Streisand-fan is en haar man zowat de opnamestudio in duwde. Chris Pine dacht eerst dat Barbra een heel album alleen met hem wilde opnemen, kon zich dat nauwelijks voorstellen, maar begreep, na het nogmaals tot zich nemen van het bericht, dat het om één nummer ging. Er staat ook één virtueel duet op met de in 1999 overleden Anthony Newley, die een goede vriend van Barbra was.

Het leukste duet is "Anything You Can Do I Can Do Better" met Melissa McCarthy, welke voor deze gelegenheid is herschreven. Het lied begint als de dames elkaar tegenkomen bij een auditie en Melissa natúúrlijk 'Streisand' verkeerd uitspreekt. Gaandeweg het nummer proberen ze elkaar de loef af te steken, maken grapjes over elkaars films, maar komen tot de conclusie dat ze samen sterker zijn, totdat Melissa oppert dat Barbra in een volgende film best haar moeder zou kunnen spelen....
"Can I call you Babs now?" vraagt Melissa aan het eind. "Nah, too soon" antwoordt Barbra. Het lied is de komische noot op dit verder vrij serieuze en best zware album, maar in zijn soort een echte parel, en het zou me niet verbazen als het in Amerika gewoon weer de zoveelste #1 voor Barbra wordt.

                                 Barbra en Melissa in de studio bij het opnemen van hun duet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten