vrijdag 23 september 2016

Je suis Africain

En jij die dit leest ook. Genetici hebben uit drie verschillende studies kunnen destilleren dat bijna alle mensen die nu buiten Afrika leven nakomelingen zijn van één groepje voorouders die zo'n 60.000 jaar geleden het in Afrika wel gezien hadden en dachten 'We gaan es kijken of er nog meer is'. Die nieuwsgierigheid heeft er voor gezorgd dat ze zich verspreidden over Europa en Azië, waarna veel van hun nakomelingen ook in Noord- en Zuid-Amerika terechtkwamen.

De bevolking van Papoea-Nieuw Guinea stammen mogelijk af van een groep mensen die al eerder uit Afrika vertrokken, zo'n 100.000 jaar geleden. De eerste moderne mensen evolueerden ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika, en het is best mogelijk dat er meerdere keren groepen vanuit Afrika naar Europa of Azië zijn getrokken. Maar alleen van de twee migraties van 60.000 en 100.000 jaar geleden leven nu nog de afstammelingen.

Ik vind dat een geruststellende gedachte, we zijn terug te voeren naar een groep mensen die het heft in handen namen en nieuwe horizonten gingen verkennen, kijken of het leven een eind verderop beter was. Een plek zoeken en vinden waar het nageslacht het beter zou krijgen dan waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Toekomstperspectief. Schrandere types dus, die voorouders van ons allemaal. Zij vluchtten eigenlijk weg van een plek waar ze het niet meer naar hun zin hadden, om wat voor reden dan ook. Dankzij hen wonen wij nu hier en niet meer in Afrika.

Het is gepast om ze er dankbaar voor te zijn. Ik hou niet van verandering en zou als ik 60.000 jaar geleden geleefd zou hebben waarschijnlijk gedacht hebben: 'Nou, ik zit hier ook wel prima hoor, gaan jullie maar, hè. Appen jullie even als jullie er zijn?' O nee, dat kon toen nog niet natuurlijk. Bottom line is eigenlijk dat mensen altijd al op zoek zijn geweest naar en plek waar het beter is, veiliger, meer eten, meer toekomstperspectief. Dat was 60.000 jaar geleden zo, en dat is nu weer zo.

Jammer dat er mensen zijn die alleen een ander uiterlijk of een andere huidskleur al genoeg vinden om te roepen: "Jullie horen hier niet". Onze verre, verre voorouders hadden waarschijnlijk ook een donkere huid. En wie zijn wij om mensen op de vlucht te weigeren? Ik heb zoveel mensen gezien in de afgelopen maanden die zo blij zijn om de kansen die ze hier krijgen en die met beide handen aanpakken, ze willen niets liever dan onderdeel van de maatschappij zijn, al wordt het ze door het vaak starre beleid niet makkelijk gemaakt.

Aan de andere kant moeten we zeker onze ogen niet sluiten voor mensen die helemaal niets willen, zich asociaal opstellen, anderen als het ware 'de vinger' geven. Dat kunnen mensen zijn die hier van origine niet vandaan komen en menen dat iedereen zich aan hen zouden moeten aanpassen of anders moeten 'op pleuren'. Of mensen die menen iedereen die in hun ogen niet Arisch genoeg is op grofstoffelijke wijze meedelen dat ze moeten 'oprotten'. Tegen zulke mensen mag je gerust zeggen van tijdelijke lunchroommedewerker tot Minister President: "Pleur zelf op!" Ik heb nog nooit zoveel boter op zoveel hoofden gezien als gisteren in de Tweede Kamer.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten