maandag 26 september 2016

Malle Babbe

Iedereen is bekend met het lied "Malle Babbe" waarmee Rob de Nijs in 1975 een grote hit had, maar in eerste instantie was het helemaal niet voor hem bedoeld.

Lennaert Nijgh werd geïnspireerd door het schilderij 'Zigeunermeisje' van Frans Hals, waarvan hij abusievelijk dacht dat het om het schilderij 'Malle Babbe' ging van de dezelfde schilder. Hij schreef zijn tekst op het eerste schilderij, maar koos als titel "Malle Babbe". Boudewijn de Groot schreef de muziek voor het nummer. In 1970 zong Adèle Bloemendaal het op het Holland festival van dat jaar en bracht het tevens op single uit. Zij zingt het lied in de ik-vorm. Het is nooit een hit geworden.

Zoals van zovele Nederlandse tienersterren uit die tijd, raakte de carrière van Rob de Nijs vanaf de tweede helft van de jaren 60 ernstig in het slop. Er kwamen geen hits meer en hij werkte als barman in de zaak van zijn schoonvader toen hij werd gevraagd voor een bijrol in de populaire jeugdserie "Oebele". Een kans die hij met beide handen aanpakte, vervolgens kwam "Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer" waarin Rob één van de hoofdrollen speelde en zijn naam weer definitief op de kaart was gezet.

Nu werd het ook langzaamaan weer tijd om eigen muziek te gaan maken en platen op te nemen. Hij ging samenwerken met Boudewijn en Lennaert en in 1973 kwam Rob's comeback album "In De Uren Van De Middag" uit met daarop ook het nummer "Malle Babbe", waarin Rob de prostituee bezingt vanuit de positie van bezoeker. Het bleef een albumstuk, tot in 1975 werd besloten het lied als single uit te brengen, met een nieuw arrangement en een aangepaste tekst, het moest natuurlijk wel in het die dagen onvermijdelijke en zeer populaire TROS-programma "Op Losse Groeven" ten gehore gebracht kunnen worden.


'Hoe vaak heb jij zo'n kop, bezopen stom en geil, 
niet aan je borst gedrukt, je lijf nat van z'n kwijl' 
werd in de singleversie:
'Ik heb het vaak gezien wanneer zo'n stuk verdriet 
voldaan naar buiten kwam en jou daar achter liet'.

Een kleine concessie voor de grote hit die Rob er mee had, en tot op de dag van vandaag in geen van zijn concerten ontbreekt, waarin hij dan gewoon de originele tekst zingt, in tegenstelling tot Boudewijn die het ook een tijd in zijn repertoire had opgenomen, hij zong de tweede versie omdat hij 'kwijl' een vies woord vindt om te zingen.


'Zigeunermeisje' van Frans Hals, waarvan Lennaert
Nijgh dacht dat het 'Malle Babbe' was.
'Malle Babbe' van Frans Hals.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten