vrijdag 9 februari 2018

Herinnert U zich deze nog? #117

IREEN SHEER
"FEUER"
1978
Geen hitnotering


Zo langzaamaan zijn de landen in Europa en enkele daarbuiten zich aan het opmaken voor het Eurovisie Songfestival in mei. Liedjes worden gekozen of kenbaar gemaakt en ik had er zin in eens terug te gaan in de tijd, en wel naar het jaar 1978. Voor mij zelf een heel belangrijk Eurovisie jaar want voor Luxemburg deden mijn favorieten Baccara mee, en ik was ervan overtuigd dat zij zouden gaan winnen, helaas, Israël ging met de eer strijken en zij werden 7e. Één plaatsje hoger eindigde Duitsland, zij hadden Ireen Sheer afgevaardigd en die zong met veel passie haar liedje "Feuer".

Ireen Sheer is geboren in Engeland uit een Engelse vader en een Duitse moeder. Ze begon al vroeg met zingen en heeft in verschillende bands gezeten, waaronder Family Dogg. In 1970 startte ze haar solocarrière, aanvankelijk met Engels repertoire, maar omdat ze de Duitse taal machtig was, besloot haar platenmaatschappij haar ook in het Duits platen op te laten nemen. Dat bleek een gouden greep. Al in 1973 had ze een grote hit te pakken met het in Duits gezongen "Goodbye Mama". Een jaar later deed ze voor Luxemburg mee aan het Eurovisie Songfestival met "Bye Bye I Love You", hoewel de titel anders doet vermoeden was het in het Frans gezongen. Leuk feitje is dat dit de eerste van de lange, lange rij inzendingen is waar Ralph Siegel mee te maken heeft. Ireen kwam op een mooie 4e plaats ermee.

In 1978 dus voor Duitsland met dit "Feuer". Vanwege het eerder genoemde Baccara kan ik me dat festival nog heel goed herinneren en we keken het thuis samen met Duitse vrienden van mijn ouders die een weekendje over waren. Zij vertelden ons dat Ireen toch wel met een aardig Engels accent zong, maar ach, Baccara zong hun inzending "Parlez-vous Français" in het Frans met een vrij zwaar Spaans accent, en bij Eurovisie is wat dat betreft veel geoorloofd tot op het onverstaanbare af. 

In 1985 deed Ireen nog maar eens mee voor Luxemburg met een bont internationaal gezelschap waaronder onze eigen Annemieke Verdoorn, die om onduidelijke redenen onder de naam Margot aantrad. Het liedje wat werd gezongen was een kakofonie van Frans, Duits en Engels en eindigde op een 13e plaats. 

Ireen wordt 25 februari 69 jaar en is nog altijd actief en een zeer geliefde zangeres in Duitsland. Geen opmerkingen:

Een reactie posten