maandag 12 februari 2018

Museumdag

Drie musea op één dag bezoeken? Wij kunnen het. Rick, Chris en ik hadden om 11 uur afgesproken voor een kopje koffie bij Het Nieuwe Instituut. Er was weer even heel wat bij te praten onder het genot van een bakje en vervolgens besloten we schuin aan de overkant het altijd mooie museum Boijmans van Beuningen te bezoeken, met name de tijdelijke tentoonstellingen "Babel" en "Kunst van formaat" wilden we graag zien. Die laatste waren echt kunstwerken van XL formaat en zeer gevarieerd.

Harry zou ons later vergezellen en hij arriveerde toen we aan de lunch zaten. Vervolgens zijn we naar de Kunsthal gegaan, waar altijd diverse exposities zijn. Deze keer was er een tentoonstelling van de Deense kunstenaar Michael Kvium met als titel "Circus Europa". Een metafoor voor het Europa van nu waar het politieke toneel en het dagelijks leven als een circusshow wordt geschetst, met afzichtelijke sculpturen, films, en schilderijen. Een wat vrolijkere tentoonstelling was "Cabin Crew" een kleurrijk en fascinerend overzicht van stewardessenoutfits uit de hele wereld. Indrukwekkend was ook de tentoonstelling met werk van de in 2016 in Libië doodgeschoten persfotograaf Jeroen Oerlemans uit de diverse conflictgebieden waar hij is geweest. Je ziet zijn betrokkenheid terug in zijn foto's. Ontroerend is ook dat tussen al die foto's met ingrijpende gebeurtenissen in oorlogsgebieden er tevens een foto hangt van de eerste schooldag van zijn dochter. Een groot contrast, maar tegelijkertijd past het juist heel goed.

Na een kopje koffie met wat lekkers vonden we dat we best nog wel even naar het niet zo ver gelegen Wereldmuseum konden gaan. Harry, Chris en ik waren daar nog nooit geweest. Er is nu een tijdelijke tentoonstelling "Powermask", waarin je wordt rondgeleid door uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt. Functies van maskers, het masker in de beeldende kunst, Afrikaanse maskers waarbij rituelen en het bovennatuurlijke een rol spelen, maar ook maskers in de mode en als fetisj.

Ook de vaste collectie van dit museum is adembenemend mooi. De nadruk ligt op etnografische objecten van diverse culturen in Azië, Oceanië en Afrika. Vooral de Aziatische gedeeltes zijn werkelijk prachtig. Van een museummedewerker hoorden we dat het museum vanaf april dit jaar ingrijpend zal worden gerenoveerd en verbouwd. Wij prezen onszelf gelukkig dat we de collectie hebben kunnen zien zoals het er nu nog is geëxposeerd, namelijk wonderschoon en zeer indrukwekkend.

Na een ferme wandeling waren we net voor de hoosbui thuis bij Rick en Chris waar we heerlijk hebben gegeten en deze fijne dag hebben afgerond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten