woensdag 7 februari 2018

Same voâh ons ège

Jacobse en van Es, wie kent ze niet, de typetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie, die in 1980 de fictieve 'De Tegenpartij' oprichtten. Ondanks dat het een fictieve partij was, waren er extreem-rechtsen die openlijk verklaarden het volledig eens te zijn met de standpunten van de, ik zeg het nog maar eens, niet bestaande partij. Het ging zelfs zo ver dat 'De Tegenpartij' op enkele zetels stond in de peilingen. Terwijl het natuurlijk juist de bedoeling van Kees en Wim was om het bedenkelijke karakter van zulke partijen aan de kaak te stellen. In dat licht is het wel bijzonder dat Thierry Baudet en Theo Hiddema, de Jacobse en van Es van de helaas niet fictieve partij Forum voor Democratie, een verband menen te kunnen leggen tussen ras en intelligentie.

Nadat ik voor de verkiezingen had gelezen waar Forum voor Democratie voor stond, heb ik het voor kennisgeving aangenomen en vanzelfsprekend naast me neer gelegd. In de recente geschiedenis zijn er huiveringwekkende voorbeelden te noemen waar zulk gedachtegoed toe kan leiden. Aan de andere kant besefte ik wel dat er verrassend veel mensen toch op die partij zouden gaan stemmen, ik bedoel als ze al op een fictieve partij willen stemmen, waarom dan niet op een echt bestaande van nagenoeg dezelfde strekking. Het geeft niet. Zulke partijtjes helpen zichzelf vaak na een eerste opleving zelf wel weer om zeep.

Ik zag ze wel eens door het beeld lopen en had dan steevast een associatie van een oudere wat voorname heer aan wiens voorkomen je zag dat hij vroeger maatschappelijk iets betekend had met zijn schandknaap. De jongste van de twee, Thierry, is zeer intelligent, althans dat vindt ie zelf, en laat geen kans onbenut dat te ventileren. Hij is bang voor 'homeopathische verdunning' van de Nederlandse bevolking met andere volkeren van de wereld, en uit zijn mond komen de woorden dat 'Europa dominant blank en cultureel moet blijven zoals het is'. Niemand was dan ook verbaasd dat hij had gedineerd met de Amerikaanse racist Jared Taylor, de ideoloog van de Amerikaanse 'alt-right' beweging, met van die fijne groeperingen als Ku Klux Klan en extreem-rechtse neo nazi's. Hilarisch is natuurlijk ook dat hij tegen 'de criminalisering van het vrije woord' is en een groot voorstander om belediging uit het wetboek van strafrecht te halen, terwijl hij vorige week aangifte heeft gedaan tegen minister Kajsa Ollongren vanwege smaad en belediging, omdat ze veronderstelde dat zijn partij, met zulke opvattingen, qua populisme verder gaat dan de PVV van Geert Wilders. Rechtsgeleerden achten die aangifte trouwens kansloos.

De oudere heer is Theo Hiddema en die zag ik afgelopen zondag voor het eerst in actie en wel in het tv-programma "Dit Was Het Nieuws". Ik heb even gegoogeld en hij is 73 jaar en dat was te merken. Hij is advocaat en heeft ooit stage gelopen bij de Moszkowiczjes, dat geeft wel al iets aan. Hij is iemand die zich, in het verleden, het liefst met spraakmakende zaken bezig hield. Daarnaast doet hij graag ongezouten en opzienbarende uitspraken, waarvan ik dacht dat het door beginnende dementie kwam, blijkt ie dat zijn hele leven al te doen. Hij heeft dan ook vele berispingen van de tuchtrechter op zijn naam staan. Hij sprak ook openlijk over zijn sympathie voor de PVV, maar zit nu samen met Thierry in de Tweede Kamer als illuster duo voor het Forum van Democratie.

Hoewel, democratie.... in ieder geval niet binnen hun eigen partij. Dat is er nooit bij extreem rechtse partijen, maar toch zijn er enkele partijleden die er verbaasd over waren. Twee leden die kritiek hadden op de wijze waarop de partij bestuurd wordt en om meer democratie vroegen zijn geroyeerd. Drie andere leden voegen zich nu ook bij die oproep, naar eigen zeggen 'met pijn in het hart', maar het is in hun ogen noodzakelijk om van het FvD een open en democratische partij te maken. Het schild begint reeds te wijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten