zondag 25 februari 2018

Week 8 2018; Wat een week!

Woedend reageerde premier Benjamin Netanyahu van Israël toen zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki stelde dat naast Duitse er ook Poolse, Joodse en Russische daders waren in de Tweede Wereldoorlog. Joodse daders, het idee! 'Schandelijk en schaamteloos om dit te suggereren' zo vond Benjamin. Toch zijn ze er wel geweest. Om het dicht bij huis te houden was er in Nederland de Joodse Ans van Dijk. Door haar toedoen zijn zeker 145 mensen opgespoord (waaronder haar broer en zijn gezin), waarvan er 84 de dood vonden in diverse kampen. Ans was de enige vrouwelijke collaborateur die ter dood veroordeeld werd in september 1947.

Maandag werd bekend dat op de jaarlijkse politieke integriteitsindex van Vrij Nederland, de VVD de politieke partij is die voor het zesde achtereenvolgende jaar de meeste integriteitsschandalen kent. In 2017 waren er elf politici van die partij die ergens iets niet goed deden. Ik vind het heel knap om dit niveau zo lang te blijven continueren, en ook voor 2018 zijn ze al goed van start gegaan om ook dit jaar weer de eerste prijs hieromtrent in de wacht te kunnen gaan slepen.

Sinds oktober 2016 kennen we de term 'vergismoord', vanwege de vermoorde Djordy Latumahina die werd doodgeschoten in een parkeergarage, maar niet het beoogde doelwit was. De man die nu verdachte is beweert bij hoog en bij laag te worden verward met iemand anders. Als dat zo is kunnen we de term 'vergisverdachte' ook aan de Nederlandse woordenschat toevoegen.

De studenten in Amerika zijn er klaar mee. De zoveelste schietpartij vorige week woensdag was de laatste druppel. De prachtige en krachtige speech van Emma Gonzalez liet niets aan onduidelijkheid over. De wapencultuur in de Verenigde Staten zal en moet anders. Op 24 maart houden studenten door het hele land heen een demonstratie onder de noemer: "March For Our Lives". George Clooney en zijn vrouw doneren $500.000 om de mars te ondersteunen, datzelfde bedrag wordt ook gedoneerd door Oprah Winfrey en eveneens door filmproducer Jeffrey Katzenberg en de lijst wordt langer. Naast vele andere organisaties die het steunen zullen er veel beroemdheden meelopen in de mars, dat legt, zeker in Amerika, veel gewicht in de schaal. Oprah zegt dat het haar doet denken aan de Freedom Riders in de jaren 60 die ook zeiden; "Het is genoeg en onze stemmen zullen gehoord worden".

Als bewust kinderloze heb ik er niet zo heel erg kijk op, maar ik ben voorzichtig van mening dat het een goed plan is dat de partners (m/v) van de vrouwen die hebben gebaard vanaf volgend jaar een week doorbetaald verlof krijgen, en vervolgens ook de mogelijkheid hebben om in het eerste half jaar vijf weken extra verlof op te nemen waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Bij emancipatie wordt vaak alleen van de vrouw uitgegaan, en wordt van mannen, terecht, verwacht zich meer met huis, haard en kind te bemoeien. Maar slechts twee dagen verlof na zoiets ingrijpends als de geboorte van een kind is niet erg veel. Ik ben alleen benieuwd hoe het in de praktijk op de werkvloer gaat werken. De mogelijkheid wordt geschapen, maar dat wil niet zeggen dat het aangemoedigd zal gaan worden vanuit de kant van de werkgevers.

Koningshuisvlo en fulltime sneue man Johan Vlemmix wil een sekspop van Patricia Paay laten maken en vindt het raar dat Patricia dit plan 'te belachelijk voor woorden vindt' en juridische stappen overweegt.

De meerderheid van de Tweede Kamer is voor het afschaffen van het raadgevend referendum. Een raadgevend referendum is niets meer of minder dan een advies van het gepeupel, wat men vervolgens gewoon naast zich neer kan leggen, het is immers raadgevend en niet bindend. Ieder weldenkend mens wist bij voorbaat al dat het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne een totaal zinloze actie was. Wel een actie die de belastingbetaler, het zelfde gepeupel dus, 30 miljoen heeft gekost. Het afschaffen van het raadgevend referendum werkt indirect dus ook kostenbesparend.

Voor iedereen weer een heel fijne nieuwe week gewenst!

Amerikaanse studenten zijn het zat.

Ans van Dijk.

Vaderschapsverlof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten