donderdag 8 februari 2018

Telefoonperikelen

Hoe is het met je nieuwe telefoontje?, was de vraag die me de laatste tijd veel werd gevraagd, naar aanleiding van de lichte tegenzin waarmee ik 'm had aangeschaft zo'n twee weken geleden. Goed. Dank u. Het was even wennen, een aantal zaken zijn hetzelfde gebleven, maar genoeg, vaak kleine voor het oog onbenullige dingen zijn anders. Zoals de extra tekentjes boven de letters op het toetsenbordje, u weet wel @!-* en dergelijke. Die zitten net op andere plaatsen dan wat ik was gewend, en mijn oude ogen zien het allemaal niet zo heel scherp meer.

Ook zitten er veel meer toeters en bellen op dan ik ooit voor mogelijk had gehouden, het al eerder besproken agendaatje wat ik nu zo semi gebruik. Ik kan foto's maken door alleen maar 'cheese' te zeggen, een mens kan toch niet zonder! Ik heb ontdekt dat Google Maps veel duidelijker en gebruiksvriendelijker is dan op mijn oude foontje. Één spelletje wat ik speelde, NR Shooter, is keurig overgezet van mijn oude telefoon, maar ik was al ergens op level vijfhonderd zoveel, en nu moest ik weer bij één beginnen. Daarentegen is er meer geheugen en heb ik het aloude Yahtzee spelletje er op gezet, een verrijking van m'n leven.

Over het algemeen merk ik in alles dat deze telefoon echt van anno nu is en veel betere prestaties levert over de gehele linie. Ik heb al eens eerder gezegd dat telefoneren iets is wat ik eigenlijk niet meer doe, alleen als het niet anders kan, en gisteren was zo'n moment. Ik moest een bedrijf bellen en dat was best belangrijk, ik kwam na het nummer ingetoetst te hebben in een keuze menu, en dat weigerde. Ik ging er in eerste instantie ook vanuit dat het aan het bedrijf lag, maar toen in mijn voicemail ook niet gereageerd werd op het drukken van de cijfertjes voor 'verwijderen', 'bewaren' en 'nog een keer luisteren' e.d., begreep ik dat het aan mijn telefoon lag.

Wat kan dit nu weer zijn? Op zulke momenten ga ik googelen en ben dan altijd gerust gesteld als anderen dat ook hebben ervaren. Zo ook nu, er werden afkortingen als MMI-code en DTMF-tonen gebruikt in de antwoorden, waar ik niet zoveel mee kon. Ik had al een enigszins radeloos what's appje gestuurd naar mijn baken van hoop in computer- en smartphonegerelateerde kwesties. Maar daarmee kon ik nog steeds dat echt wel belangrijke telefoontje niet plegen. Even het laten rusten en wat anders gaan doen helpt ook altijd, dan kijk je er naar verloop van tijd weer met een frisse blik tegen aan. Ik dacht er ook over om even langs de winkel te gaan waar ik de telefoon gekocht had.

Inmiddels had ik wel ontdekt dat ik what's app teksten of teksten op Facebook gewoon kan inspreken, dan wordt het zo geplaatst. Heel fijn allemaal, maar gewoon bellen naar een keuzemenu zou dan niet lukken? Het is een telefoon for crying out loud! Uiteindelijk, louter bij toeval, ontdekte ik dat, om redenen mij onbekend, er twee dialer toetsenbordjes zijn. Een witte die tevoorschijn komt als ik op het telefoonicoontje klik, en waarmee ik kan bellen, dan verschijnt er een zwart scherm. En ik dacht om het keuzemenu te kunnen gebruiken ik weer moest terugschakelen naar het witte scherm, en daar deden die toetsen het dus niet. Nu blijkt op het zwarte scherm een icoontje te zitten die, als je er op klikt, een nieuw zwart dialer toetsenbordje tevoorschijn tovert. Who knew? En daarmee doet het keuzemenu van de gebelde (en ook mijn voicemail keuzemenu) het wel. Maar twee dialer toetsenbordjes, waarom?

Het spreekt voor zich dat mijn oude foontje gewoon één dialer toetsenbordje had waarmee je alles kon, en ik besef dat menigeen die dit leest zijn/haar hoofd schudt over zoveel domheid, maar ik zie de zilveren omlijning; ik heb zélf ontdekt hoe het zat, en daar ben ik dan best trots op, ook al kostte me dat een hele ochtend. Het belangrijke telefoontje heb ik dan ook, later dan gepland, kunnen doen.

Het dialer toetsenbordje waarmee gebeld kan worden
en niet meer dan dat. 

Onder dit icoontje bevindt zich nóg een dialer toetsenbordje
waarmee keuzemenu's te doorlopen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten