zondag 4 februari 2018

Humbug

Het is februari, en hoewel het hele gebeuren pas in mei plaatsvindt, zijn er al landen van de 43 welke er mee gaan doen aan het Eurovisie Songfestival die hun keuze al bepaald hebben door welke kandidaat ze zich laten vertegenwoordigen en in zeven gevallen zelfs al met welk liedje. Ergens eind vorig jaar vernamen wij dat Nederland Waylon zal afvaardigen. Wie? Waylon. Waylon is de artiestennaam van Willem Bijkerk, die al vanaf 1995 bezig is in de muziek, maar zijn grote doorbraak beleefde in 2008 in, jawel hoor, een talentenprogramma, "Holland's Got Tallent" in dit geval. Hij bracht succesvolle albums en singles uit.

Al in 2005 deed hij samen met Rachel Kramer mee aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival, maar ze werden niet uitverkoren. In 2014 werd medegedeeld dat Waylon samen met Ilse DeLange onder de naam Common Linnets namens Nederland mee zou doen aan het festival. Zij behaalden tegen alle verwachtingen in een mooie tweede plaats achter het niet te kloppen Oostenrijk met hun countryliedje "Calm After The Storm". De combinatie van Waylon met Ilse was geen gelukkige. Een maand na het songfestival houdt Waylon het voor gezien. Hij brengt vervolgens twee albums uit, in 2014 en 2016 en hij was te zien als coach bij twee talentenshows.

In al zijn wijsheid heeft hij besloten om dit jaar Nederland weer te gaan vertegenwoordigen, maar nu als soloartiest, om de tweede plaats van 2014 te verbeteren. Die kans is natuurlijk klein, maar courage en kloekmoedigheid kan hem hierin niet ontzegt worden. Hij weet ook al met welk liedje hij naar Lissabon gaat en hij laat dat ons, het volk, weten op zaterdag 3 maart. Prima.

Maar nu doet zich het wonderlijke feit voor dat hij in het programma "De Wereld Draait Door" de week voor 3 maart van maandag t/m vrijdag iedere dag een liedje zingt, waarvan er één dus al door hem is uitgekozen om op het festival te zingen. Het gepeupel kan dus niet stemmen, meedenken of wat dan ook, noch is er een jury. Tel daarbij op dat Matthijs van Nieuwkerk, zolang als het programma er is, in al die 13 jaar op overcompenserende wijze het hele songfestival geridiculiseerd heeft omdat hij vindt dat dat nu eenmaal verwacht wordt van iemand van zijn kaliber. Dan is het dus gewoon in de zendtijd van de publieke omroep je nieuwe cd pluggen. Want het had ook gewoon bij de mededeling kunnen blijven van 3 maart: 'Dit liedje is het'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten