donderdag 15 februari 2018

In Memoriam: Ruud Lubbers

Ruud Lubbers was de premier waarmee ik ben opgegroeid, van 1982 t/m 1994 was hij premier van drie kabinetten en is tot nog toe de langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis.

Hij wordt alom geroemd om wat hij voor Nederland heeft betekend, zowel tijdens zijn premierschap, als ook daarvoor en daarna. Over zijn carrière is uitgebreid te lezen, zodat ik het hou bij wat weetjes.

Voordat hij premier werd, was hij o.a. minister van Economische Zaken in het kabinet van Joop den Uyl (1973-1977). De tijden van de oliecrisis waarin hij degene was die de autoloze zondag introduceerde en de bevolking vroeg de gordijnen een uurtje vroeger dicht te doen. Verder was hij de enige premier die Koningin Beatrix mocht aanspreken als 'Beatrix', daar waar de anderen haar met 'Majesteit' diende aan te spreken. Ruud's taalgebruik werd Lubberiaans genoemd vanwege zijn wollige taalgebruik en het spreken in lange zinnen met gebruik van woorden als 'neertunnelen' en 'afconcluderen'. Ruud had een vrij zware baardgroei wat maakte dat hij zich meerdere keren per dag wilde scheren. In 1962 trouwde hij met Ria Hoogeweegen en zij kregen samen drie kinderen.
Hij is geboren in Rotterdam en heeft er zijn hele leven gewoond tot aan zijn dood op 14 februari j.l. op 78 jarige leeftijd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten