maandag 10 december 2018

Herinnert U zich deze nog? #132

BAND AID 
"DO THEY KNOW IT'S CHRISTMAS"
1984
(re-entries in 1985 en 2008 t/m 2017)
Aantal weken: 40 (in totaal)
Hoogste positie: 1


Ik prijs me gelukkig dat zo ongeveer in het jaar van mijn geboorte populaire muziek een ontwikkeling doormaakte die erop terugkijkend ongekend was. Daardoor kan ik zeggen dat ik erbij was toen de mini-opera van Queen, "Bohemian Rhapsody" uitkwam en een sensatie veroorzaakte. "Paradise By The Dashboardlight" van Meat Loaf idem dito. We wisten niet dat "I Feel Love" van Donna Summer een voorbode was van wat zou komen en de muziek zoals we dat tot dan hadden gekend compleet zou veranderen. Michael Jackson's "Thriller", ik weet nog dat de lp uitkwam en het zoetsappige duet met Paul McCartney "The Girl Is Mine" als voorloper op single werd uitgebracht, maar dat het een album was met weergaloze nummers als "Billie Jean", "Beat It" en het titelnummer. 

In december 1984 gebeurde er weer iets sensationeels op muziekgebied, de single "Do They Know It's Christmas" van Band Aid kwam uit. Bij de bovenstaande videoclip zat je aan de tv geplakt want je wilde zien wie er allemaal aan meededen, de crème de la crème van, voornamelijk, de Britse en Ierse popindustrie had zich op 25 november 1984 verzameld, op initiatief van Bob Geldof en Midge Ure bij de Sarm West Studios in Notting Hill. Zij zongen en speelden het nummer ten behoeve van de hongersnood in Ethiopië. Sting, George Michael, de speciaal voor die dag uit Amerika overgevlogen Boy George, Duran Duran, Bono nog zonder zijn gele bril, en Paul Young die de partijen welke in eerste instantie waren bedoeld voor David Bowie zong, want die was verhinderd, en nog talloze andere grootheden uit de jaren 80 waren present. 29 november werd de single al in Engeland uitgebracht. Het lied en de reden waarvoor werd wereldwijd omarmd. Een kromme zin als 'There won't be snow in Africa this Christmas time' daar maalde je niet om. Het was zo'n mooi initiatief en je zag al je helden van dat moment een soort van ongedwongen bij elkaar. Dat maakte je maar mooi weer even mee. Bovendien leek de wereld er een stukje liever door.

Het jaar erna organiseerde Bob Geldof op 13 juli 1985 'Live Aid'  wat wederom iets adembenemends was. In 1989, 2004 en 2014 zijn er nieuwe versies van "Do They Know It's Christmas" uitgekomen met artiesten die op dat moment hot waren, maar die hebben nooit het enorme succes van het origineel kunnen evenaren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten