zondag 9 december 2018

Week 49 2018; Wat een week!

Op 37 jarige leeftijd is de acteur Dave Mantel plotseling overleden. Mijn moeder zei altijd: "Als je jong bent kun je en als je oud bent moet je". 37 is natuurlijk veel te jong. Ik heb Dave één keer mogen zien in het theater, in de voorstelling "The Bodyguard". Ik wens zijn familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte toe.

De Britse John vroeg zijn vriendin Daniella, heel romantisch op Times Square in New York, ten huwelijk, maar liet de ring per ongeluk vallen in een rooster van de metro. De politie kon de ring niet terug vinden, echter de agenten zetten door. En de ring werd uiteindelijk gevonden, maar ze hadden geen gegevens van het inmiddels weer naar huis gereisde stel. De NYPD plaatste vervolgens een oproep op Twitter middels een filmpje wat 3,8 miljoen keer werd bekeken, en met resultaat. John en Daniella zijn gevonden en kunnen de ring binnenkort terug verwachten.

Die gele hesjes, wat is dat dan toch maar weer? Mensen zijn ontevreden, maar waarover is me niet helemaal duidelijk. Het begon in Frankrijk, maar nu zijn er ook in ons land gele hesjes-mensen. Vreedzame gele hesjesdragers ten spijt, zijn de beroepsdemonstranten die altijd wel te porren zijn voor stennis, er weer als de kippen bij. Ik vermoed dat het dezelfde hooliganachtigen zijn die chronisch vinden dat 'ze alles van ons afpakken'. Typjes die tegen alles zijn, en uiteindelijk voor helemaal niets.

Zullen ze er ook dit jaar weer (geweest) zijn? De mensen die via internet decembercadeautjes bestellen en geen rekening houden met het feit dat ze niet de enigen zijn die dat doen, met als gevolg dat de bezorging vertraging kan oplopen, en dat ze zich dan via datzelfde internet op allerlei fora gaan beklagen terwijl er ook enig logisch nadenken en zelfverantwoording van hen verwacht mag worden? Ik vermoed van wel, en ik denk zelfs ook aan ezel en dezelfde steen.

De homofobie van het murmelende oudje Johan Derksen valt in het niet bij wat de getalenteerde acteur Achmed Akkabi meemaakt. Op een besloten Facebookgroep 'Marokkanen Bijeen' wordt hij bedreigd vanwege een film ("Chez Nous") waarin hij een homoseksuele beveiliger speelt. Een deel van de Marokkaanse gemeenschap heeft daar ernstige problemen mee. Dat het niet de felste lampjes uit de doos zijn, kun je afleiden uit het feit dat het een film is uit 2013, en er nu pas op gereageerd wordt. De diepe intense haat die blijkbaar in het DNA van deze groep zit is merkbaar door wat er zoal wordt gezegd. "Mislukte hond. Zijn familie moet hem massaal levend villen en van 20 hoog gooien" is één van de mildere reacties. Ik word daar heel verdrietig van, tegelijkertijd is het ook wel geruststellend dat het slechts een deel van de Marokkaanse gemeenschap is, dat deel wat altijd al het hardste schreeuwt en dus gehoord wordt, dat dan weer wel.

Vanaf 2020 zal al het openbaar vervoer in Luxemburg gratis zijn. Luxemburg is daarmee het eerste land dat dit mogelijk maakt. Nu is het openbaar vervoer in dat land al niet heel prijzig. Voor €2,- mag je twee uur reizen, en vanwege de geringe omvang van Luxemburg kun je in die tijd overal in het land wel komen voor dat bedragje. Toch is het een zeer sympathiek initiatief.

Volgende week wordt er begonnen met het afschieten van 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen. Twee boswachters hebben aangegeven geen gezonde dieren te willen afschieten, en zullen daarom worden overgeplaatst. Aangezien we niet in communistisch China wonen is er in ons land gelukkig ruimte voor gewetensbezwaren. Er zullen genoeg mensen zijn die het vreselijk vinden, maar daar zitten naar mijn gevoel veel mensen bij die ook overstuur waren van de drie vegetarische recepten in de kerst-Allerhande van Albert Heijn.

Achmed Akkabi.

Luxemburg.

John en Daniella.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten