vrijdag 7 december 2018

Top 2000 discussie

Het eind van het jaar betekent sinds 1999 ook dat de jaarlijkse in beton gegoten Top 2000 wordt uitgezonden tussen kerst en oudjaarsdag. Voor heel veel mensen iets om naar uit te kijken. Maar ook over deze folklore komt nu een discussie, want er blijken steeds minder vrouwen in de Top 2000 te staan. En jawel hoor, er is een actiegroep in het leven geroepen om daar iets aan te gaan doen.

Ik kan soms zo ontzettend houden van dit land, dat heerlijke geneuzel om niks, waar vind je dat nog? 'Ja maar die Top 2000 wordt toch door de luisteraars bepaald middels stemmen?' zult u zeggen. Nou, niet helemaal, het is een publiek geheim dat het grootste gedeelte van de lijst gewoon door de samenstellers in elkaar wordt gezet en ik geloof dat in de hoogste 100 of 150 de publieksvoorkeuren worden meegenomen. Maar goed, vrouwen zijn weer eens in de minderheid, en dat kan en mag niet vindt de actiegroep. Daar waar het in het bedrijfsleven voor een groot deel ook ligt aan het feit dat heel veel vrouwen gewoon niet willen, moet zo'n lijst natuurlijk makkelijk te manipuleren zijn, want dat gebeurt al enigszins.

Maar als we dan toch bezig zijn, hoe zit het met leeftijdsdiscriminatie bij de Top 2000? De Rolling Stones krikken de gemiddelde leeftijd aardig op, maar hoe is het over de hele linie? En wat is de verhouding tussen zwarte en witte artiesten? En om daar even op voort te borduren wat is het percentage Joodse uitvoerenden? En hoe zit het met Duitse schlagers, Franse chansons en Italiaanse en Spaanse nummers, genres die in de loop van de decennia ook hoogtepunten hebben gekend? En het 'betere Nederlandse lied', is dat wel voldoende vertegenwoordigd? En ook het niet om aan te horen Nederlandse lied, muziekfeest op het plein-achtige liedjes, dat kent een grote schare fans, staat daar wel iets van in de Top 2000? Staan er genoeg LHBT-artiesten in en is dat wel een juiste afspiegeling van de maatschappij in de 'lijst der lijsten' zoals de dienstdoende DJ's de Top 2000 graag noemen? Is het aantal artiesten met (morbide) obesitas wel toereikend? En de verhouding nog levende en reeds overleden artiesten, is daar wel eens naar gekeken? Staan er eigenlijk verhoudingsgewijs niet te veel gitaargroepjes in? Kortom is die hele Top 2000 wel serieus te nemen of hoeft dat helemaal niet en is het gewoon lekker gedachteloos luisteren naar het gebodene wat in bijna 20 jaar tijd al een traditie is geworden die we niet ook nog eens van ons af laten pakken?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten