dinsdag 11 december 2018

Op weg naar Hamelen

Afgelopen zondag 9 december was het dan zover, de presentatie van de 6-cd box met alle, ja álle, liedjes en muziekjes (174) uit de geweldige tv serie "Kunt U Me De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer". Ik had vriendin Anita uitgenodigd om mee te gaan alleen had ik haar niet gezegd waarheen. Haar man bood aan ons weg te brengen in de auto, en wist natuurlijk wel wat er te gebeuren stond. Onderweg heb ik met aanwijzingen haar geprobeerd duidelijk te maken waar we naar op weg waren, maar pas toen ik de eerste tonen van het titelnummer van de serie liet horen, raadde ze meteen waar het over ging.

Eenmaal aangekomen bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, werden we getrakteerd op koffie met een Hamelen-gebakje en langzaam kwamen ze binnen, Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Omroeper Denkraam van Snak, Prinses Madelein, Titanus van Gulik de Kuddegeest, Clovis van Wamp en Prinses Gale met de vlechtjes of zoals ze in de mensenwereld heten: Rob de Nijs, Loeki Knol, Hans van Willigenburg, Margreet Heemskerk, Gerard Cox, Willem Nijholt en Paula Majoor. Vanzelfsprekend waren het kinderkoor Henk van der Velde, de geestelijk vader, Harrie Geelen en Dallea, de weduwe van de componist van alle liedjes Joop Stokkermans en hun zoon Stanley die het koor dirigeerde ook aanwezig.

Het was een geweldig leuke middag waarin natuurlijk werd gezongen, maar waar ook het vele werk wat verzet is om alle liedjes die her en der vandaan zijn gekomen op te knappen voor uitgave op cd werd belicht. Hans van Willigenburg sprak, voordat hij hen de cd box overhandigde, met alle bovenstaande mensen over hun aandeel en ervaringen met de serie, en wat is het toch een verademing om zo'n vakman aan het werk te zien, iemand die precies de vragen stelt die jij ook zou stellen, in alle rust en goed verstaanbaar Nederlands. En leuk om te horen hoe het er destijds allemaal aan toeging.

Hans vertelde dat je op het jaarlijkse gesprek bij de KRO je ideeën mocht spuien, maar het antwoord steevast was: "Daar is geen geld voor, alles gaat naar Hamelen". Rob de Nijs die memoreert hoe blij hij was dat hij destijds de kans kreeg om eerst bij "Oebele" en later bij "Hamelen" te mogen komen omdat hij eind jaren zestig tienerster af was en zoekende. Hij en ook Loeki vonden het doodeng om te moeten werken met de vele grote gevestigde acteurs en actrices die in de serie speelden, "Dat zijn heel wat slapeloze nachten geweest". Loeki had haar Hamelenjurk letterlijk van zolder gehaald. "Als je goed kijkt zitten er mottengaatjes in, maar die zitten in mij onderhand ook." Willem die zich hardop afvroeg: "Welke rol speelde ik nou ook al weer in deze serie?" Dallea Stokkermans vertelde hoe de samenwerking tussen Harrie die de liedteksten schreef en haar man Joop die de muziek maakte was, en de rol die zij er in speelde door de teksten telefonisch door te krijgen van Harrie en die op te schrijven. Harrie deelde mee dat er veel werd gepersifleerd, zoals bij de begin tune 'Dit is de nog lang niet afgelopen serie...' kwam regelrecht van 'This is te continuing story of Peyton Place'.

Na afloop kon je de cdbox kopen of als je zoals ik sponsor was kreeg je 'm mee. Ruim zeven en een half uur muziek gecomponeerd door één van Nederlands beste componisten met teksten van een meer dan begenadigd tekstschrijver in fantastisch en bloemrijk Nederlands, gezongen door niet de minsten van de Nederlandse amusementswereld uit die tijd en een kinderkoor die zongen zoals kinderen horen te zingen, zondej die ovejdreven erj. Mijn decembermaand is nu al geslaagd.

Hans interviewt Rob de Nijs.
Hans interviewt Loeki Knol


Paula Majoor, Margreet Heemskerk, Hans van Willigenburg, Loeki Knol, Gerard Cox
Dallea Stokkermans, Willem Nijholt, Rob de Nijs en Harrie Geelen.


De kinderen van Hamelen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten