maandag 7 december 2020

Herinnert U zich deze nog? #167


 EARTHA KITT
"SANTA BABY"
1953
  Geen hitnotering


Als de video niet zichtbaar is, klik hier

Op 5 oktober 1953 zong Eartha Kitt het nummer 'Santa Baby' samen met het orkest van Henri René in. Later die maand werd de single gedistribueerd en er was meteen controverse over, met name in de zuidelijke staten van Amerika. Het lied werd er verbannen van de radio, want de tekst werd veel te suggestief gevonden voor kerst. Nou ja, gaat u zelf maar even na, een vrouw van kleur zingt op verleidelijke toon de kerstman toe en vraagt hem om dure cadeaus zoals bontjassen, jachten en juwelen van Tiffany's. Dat was iets ondenkbaars in de redneck states in de jaren vijftig. Nu zijn we bijna zeventig jaar verder en houden ze er in die staten nog steeds vrij radicale ouderwetse ideeën op na, maar daar gaat het nu niet om.

Eartha scoorde er de kersthit van het jaar mee en in de jaren erna werd het nummer met regelmaat opnieuw uitgebracht. In 1954 kwam er een vervolg op het lied met de titel 'This Years Santa Baby' waarin ze bezingt dat alles van vorig jaar wel weer aan vervanging toe is op dezelfde muziek. Weer een jaar daarna nam ze 'Nothin' For Christmas' op, een knipoog naar de eerdere singles waarin ze zoveel vroeg, nu kreeg ze niks 'Cause I didn't want to be bad' mannen boden haar luxe cadeaus en reizen aan voor een kusje of een knuffel maar Eartha was niet te verleiden, om aan het eind van het lied tot de slotsom te komen 'It's good to be good, but not too good, or you'll get nothin' for Christmas'. Humor heeft altijd als een rode draad door Eartha's muzikale carrière gelopen. 

Toch zijn die laatste twee kerstnummers in de vergetelheid geraakt, maar 'Santa Baby' heeft de tand des tijd glansrijk doorstaan. Het bovenstaande animatieclipje van Eartha in de verschillende stadia van haar carrière is pas deze maand gepost. Ook anderen hebben in de loop der tijd het lied opgenomen met als tragisch dieptepunt de Madonna-versie die dan ook niet op de goedkeuring van Eartha kon rekenen. Zelf vind ik de enigszins herschreven 'mannenversies' van Michael Bublé en Robbie Williams heel grappig. 

Na een lange grillig verlopen carrière is Eartha op eerste kerstdag 2008 overleden aan darmkanker, ze is 81 jaar geworden. Ik heb in 2013 een In loving memory blog over Eartha geschreven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten