dinsdag 8 december 2020

Lava, lava, lava, lava

Het is niet verrassend dat de lichte variant van de lockdown-light van het voorjaar niet de gewenste daling van de besmettingsaantallen in gang heeft gezet, even leek het erop, maar nu stijgen ze weer flink. Het verplicht dragen van mondkapjes is pas sinds 1 december, dus of dat van invloed gaat zijn op een daling weten we pas over een tijdje. Ik zeg dit er maar even bij, want er waren alweer roeptoeters die deze verplichting van nu één week al afdeden als niet succesvol vanwege de stijgingen. Het zijn moeilijke tijden voor chronisch boze verongelijkten die menen dat hun vrijheid stelselmatig wordt afgenomen. Hoe durven mensen besmet te raken! Zo kunnen ze niet met hun schoonouders aan het gourmetstel met kiloknallers zitten tijdens De Feestdagen! Nou, dan kent u hen nog niet, ze gaan dat tóch doen! Verzetshelden zijn het!

Vanavond zal er weer een persconferentie zijn waarin met aan zekerheid grenzende veronderstelling meegedeeld zal worden dat er ook tijdens De Feestdagen geen versoepelingen zullen zijn. Maar de harde kern van laagschedeligen zullen op social media, veelal anoniem, luid en duidelijk meedelen dat ze er schijt aan hebben. O zo. Maar dat weten we al, vandaar de steeds weer oplopende besmettingsaantallen. Toch heeft het mijns inziens ook te maken met het vanaf maart afwachtende beleid vanuit de overheid en de kinderlijk naïeve veronderstelling dat er onder de hard core wij-zijn-tegen mensen zoiets bestaat als 'eigen verantwoordelijkheid'. Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van goede wil is, maar de groep beroepstegendraadsen is net groot genoeg om de cijfers hoog te houden. Ze zijn alom aanwezig op het wereld wijde web en nogal luid, waarbij ze ironisch genoeg steeds erbij vermelden dat je 'in dit land niks meer (zeggen) mag'. Deze parels van de samenleving hebben niet door dat het mede door hun eigen halsstarrige gedrag komt dat die cijfers zo hoog blijven, met als direct gevolg dat er geen versoepelingen zullen komen. Want zie ze eens gaan met hele gezinnen inclusief oma door de winkelstraten, IKEA, Hornbach en supermarkten. 

Niemand kon de Nederlandse volksaard zo goed verwoorden als Annie M.G. Schmidt, ik moet deze dagen steeds denken aan een tekst van haar hand:

'...en alles laten waaien en plaatjes draaien
en graaien en snaaien en drinken en naaien
en nog gauw naar de Costa Brava
Lava, lava, lava, lava
Op blote voeten door de lava
Lava, lava, lava, lava

De sirenes zijn allang gegaan
Maar we trekken ons er niks van aan
Het is altijd zo gegaan
Nooit iets anders gedaan
Dansen op een vulkaan. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten