vrijdag 11 december 2020

Paarse Vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Begonnen in 2010 dus voor de elfde keer alweer. Paarse Vrijdag is zoveel leuker, interessanter en zinvoller dan die pauper Zwarte Vrijdag van twee weken geleden waar we nu de te voorspellen coronavruchten van plukken. U bent natuurlijk niet uit de poppenkast gevallen en weet dat Paarse Vrijdag staat voor scholieren, studenten en docenten die de kleur paars dragen op school om zo hun solidariteit te tonen met lhbt'ers en op een positieve manier seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken. 

Nog niet zo lang geleden werd weer eens duidelijk hoe nodig dit is toen naar voren kwam dat er in het jaar des heren 2020 nog steeds religieuze scholen zijn die ouders vragen om een verklaring te ondertekenen waarin ze een homoseksuele levensstijl afkeuren. Vorig jaar deden er zo'n 1000 scholen mee aan Paarse Vrijdag en naast het dragen van paarse kleding werden er ook activiteiten georganiseerd door de scholen zelf of door leerlingen en studenten. Er zijn voor de scholen diverse lespakketten te verkrijgen via COC Nederland voor elke leeftijdsgroep, dus als school niet meedoen omdat men niet weet hoe ermee om te gaan kan geen excuus meer zijn.

Mocht het jouw lot zijn als docent werkzaam te zijn op één van die weinige scholen waar men niets van Paarse Vrijdag wil weten maar je profileert je wel als een leerkracht voor wie inclusiviteit van alle leerlingen een stokpaardje is, draag vandaag dan iets paars, een trui, T-shirt, broek, jurk of desnoods een das of sokken, en laat zo zien dat het prima is te zijn of te worden wie je bent. Want de leerlingen en studenten die de pech hebben op jouw school te zitten waar men niet aan Paarse Vrijdag doet of zelfs initiatieven van leerlingen zelf betreffende Paarse Vrijdag niet honoreren, maar die wel met bepaalde gevoelens rondlopen, zullen het zeker zien. Leerlingen en studenten zullen weten door dit kleine gebaar dat jij er zult zijn voor een luisterend oor of hulp als het erop aankomt. Enkel te weten dat jij er bent is al heel belangrijk. 

Ik wens u een heel fijne vrolijke liefdevolle Paarse Vrijdag. En ook al zit u niet in het onderwijs, kunt u gewoon meedoen door vandaag iets paars aan te trekken. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten