maandag 21 december 2020

In Memoriam: Bram van der Vlugt

Hij zei in een interview dat hij erg was geraakt door corona. "Ik wil niet te vroeg doodgaan daardoor. Maar ik weet dat als ik besmet raak, die kans groot is" En helaas is dat precies wat er is gebeurd.

Bram van der Vlugt is geboren op 28 mei 1934, de oorlog heeft hem niet gespaard. Zijn Joodse moeder werd afgevoerd naar Auschwitz alwaar ze overleed. het huis waar hij met zijn vader en broer Fred woonde werd tijdens het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag verwoest. Na de oorlog volgde Bram een toneelopleiding en deed in 1961 eindexamen. Vanaf 1963 werd hij bekend door de tv-serie 'Memorandum Van Een Dokter'

In de bijna zestig jaar dat Bram actief is geweest heeft hij aan talloze toneelstukken, tv-series en films meegewerkt. Hij wilde acteren 'tot de dood erop volgt' en ook dat is precies zo gegaan. Zijn meest bekende rol is een beetje aan mij voorbijgegaan, hij speelde vanaf 1986 tot 2011 de rol van nationale Sint Nicolaas en was daarmee voor zo'n drie generaties kinderen de échte Sint, zoals voor mij zijn voorganger Adrie van Oorschot altijd de enige echte sint zal blijven. Op social media wordt duidelijk hoe geliefd Bram's sint was bij heel veel mensen.

Zelf heb ik het geluk gehad om hem op het toneel te zien een aantal jaar geleden waar hij samen met Jenny Arean en Saskia Temmink in het door Paul van Vliet bewerkte stuk 'On Golden Pond' stond. Een feest om zo'n groot acteur te mogen zien. 

Helaas is het coronavirus hem fataal geworden en is hij op 19 december overleden, Hij is 86 jaar geworden en laat zijn vrouw, vijf kinderen en drie kleinkinderen achter. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten