woensdag 9 december 2020

Toen was geluk... #73

Zomaar vanuit het niets moest ik er opeens aan denken, de cassettebandjes met top 40 hits die ik zo halverwege de jaren 80 door middel van een soort ondergrondse operatie afnam. Sinds ik in 1977 een radiocassetterecorder had gekregen met kerst nam ik muziek op van de radio, met name van de Nationale Hitparade op vrijdag na school van 16.00 tot 18.00 uur, want daar werd niet door de platen heen gepraat. Ik deed dat trouw zodat ik na verloop van tijd enkel de nieuwe binnenkomers op hoefde te nemen. De jeugd van nu zal met hun ogen rollen bij het horen van het voorgaande, de dark ages indeed.

Vanwege andere uitzendtijden en werk kon ik dat niet meer doen, maar toen ging het woord rond onder de jongeren van mijn werk, waartoe ik ook behoorde, bij V&D Leyweg dat er een manier was om maandelijks een cassettebandje aan te schaffen waarop de grote hits van dat moment stonden. Er werkte een jongen bij de inname van de lege flessen bij Albert Heijn, dat was destijds gesitueerd vóór je de supermarkt betrad, met zo'n luikje waar een echt mens je flessen nog aanpakte en je een bonnetje kreeg om die later bij de kassa in te leveren. Die jongen, laten we hem Koen noemen (ik heb geen idee meer), maakte die bandjes of kon er via via aan komen voor, ik meen, tien gulden voor negentig minuten hits. 

Dan gebeurde het volgende, je verscheen voor het luikje en mompelde; 'Ik kom voor Koen'. Vervolgens kwam Koen en vroeg je: 'Heb je het bandje van deze maand al?' Soms was dat zo, anders noemde Koen een datum waarop ie 'm zou hebben. Door het luikje wisselde het tientje en het bandje van eigenaar. Het had iets illegaals, wat het natuurlijk ook gewoon was. De cd was toen in opkomst en als er een nummer van het bandje van cd was opgenomen stond dat er uitdrukkelijk bij vermeld. Ik heb zomaar het vermoeden dat Koen meer verdiende aan die bandjes dan met zijn baantje bij Albert Heijn. Nee, ik heb geen cassettebandjes meer, ik zou toen niet geloofd hebben als mij was verteld hoe men nu muziek kan kopen en de welhaast onuitputtelijke keuze via het wereld wijde web. 



2 opmerkingen:

  1. Wat grappig, Daar was inderdaad een levendige handel in. Ook ik heb deze bandjes gekocht. Onder de toonbank bij een sigarettenwinkel als ik het mij goed herinner. Ik kopieerde ze voor mijn broer en zo hadden we dubbel plezier voor een joetje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dit blogje blijkt voor velen een 'o ja belevenis'. :-)

      Verwijderen