zondag 20 december 2020

Introspectie

U weet het inmiddels wel, zo door het jaar heen plan ik voor mezelf een aantal introspectieve dagen in wanneer ik er de behoefte toe voel, maar de laatste anderhalf, twee weken van het jaar is het een vaststaand feit en iets waar ik enorm naar kan uitkijken. En hoewel ik dit jaar vanwege de maatregelen heel goed aan mijn introspectieve trekken ben gekomen, blijven die laatste weken van het jaar voor mij toch een soort warme introspectieve deken. 

Toen ik afgelopen maandag vernam over de langverwachte echte lockdown, was ik verheugd dat die, hoewel veel te laat, juist nú werd afgekondigd. Niet zozeer voor mezelf, ik ben er sinds maart al helemaal aan gewend, maar voor u. U wordt dit jaar zomaar de mogelijkheid in de schoot geworpen om zo aan het eind van het jaar, wat toch altijd een terugkijkmoment is, vanwege de wat strengere maatregelen in plaats van die hele drukte van kerst en oud en nieuw deze op introspectieve wijze door te brengen. En u zult, als u er open voor staat, merken hoe verhelderend zelfreflectie kan zijn. 

Als u alleenstaand bent en tegen iedereen die het maar horen wil verkondigd dat u daar zo blij mee bent, kunt u er achter komen of dat wel echt zo is of dat u uzelf overschreeuwt. Door gewoon eens van een afstand naar uzelf te kijken. Misschien bemerkt u wel dat u steeds uw huis maar ontvlucht, zelfs in deze pandemische tijden, om toch zo goed en kwaad als het kan het gezelschap van anderen op te zoeken en ontdekt u dat een paar dagen alleen thuis doorbrengen u juist helemaal niet gelukkig maakt. Wellicht krijgt u dan het inzicht dat een partner uw leven zou kunnen veraangenamen.

Of u heeft juist een partner en komt er in deze periode achter nu je meer tot elkaar bent veroordeeld zonder verdunning van anderen of activiteiten buitenshuis, dat zonder die verdunning jullie relatie eigenlijk volledig is opgedroogd en het beter is om zonder elkaar verder te gaan. Niet alleen uw gevoelens, gedrag en motieven in uw relatie, maar ook qua werk, sociale contacten in het algemeen en het hebben van voortschrijdend inzicht over wezenlijke zaken kunnen allemaal ertoe bijdragen dat u op een andere manier naar uzelf en uw handelen gaat kijken. 

Voor mij werken introspectieve dagen helend, voorkomt het stress en vermoeidheid en stimuleert het mijn al aanwezige positieve en niet te serieuze kijk op het leven en heeft het me geleerd om tevreden en blij te zijn met wat er is. Vandaar dat ik in deze afschuwelijke pandemie met al de beperkingen die het met zich meebrengt juist de positieve dingen eruit haal en op mijn inmiddels bekende vierkante kilometer volledig zen ben. En het positieve gevoel wat ik daardoor ervaar gun ik u ook zo, en het kan, u dient zich er alleen voor openstellen.

Ik weet dat ik hen die bang zijn om écht eerlijk over zichzelf en hun positie in het leven na te denken of zij die al vanaf maart klagen over wat er allemaal niet meer kan hier niet mee bereik. Dat is jammer. Momenten van introspectie hebben mij zoveel inzicht gebracht, in mezelf, in anderen en gewoon in het algemeen. U kunt het altijd een kans geven, en nu in deze lockdown heeft u alle tijd. Doe es gek, probeer het gewoon eens! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten