maandag 28 augustus 2023

Henny en Mieke Lazarom

Mijn moeder was boodschappen doen, ik was een jaar of negen en alleen thuis. De bel ging, ik deed open en voor me stond een vreemde man. "Is je moeder thuis? Ik ken haar van vroeger". Ik vertelde dat ze boodschappen aan het doen was, zo weer thuis zou zijn, maar ik geen vreemde mannen mocht binnenlaten. De man accepteerde dat, en zei: "Ik wacht wel in de auto". Even later kwam mijn moeder weer terug met in haar kielzog de man. "Je hebt een goed opgevoede zoon" had hij tegen haar gezegd, vanwege het feit dat ik hem niet had binnengelaten. 

Deze man bleek Henny Lazarom en inderdaad een bekende te zijn van vroeger. In 1960 was hij met zijn vrouw Mieke (geboren Savelberg) naar Australië geëmigreerd en hadden daar keihard gewerkt en geploeterd om een nieuw bestaan op te bouwen. Dat was goed gelukt, het harde werken had zich geloond. Wat hij precies deed voor werk weet ik niet meer, maar zij bewoonden een heel mooi huis met zwembad. Mieke en hun twee kinderen waren ook meegekomen op, ik vermoed, hun eerste tripje weer terug naar Nederland. Hun zoon Mark was ongeveer mijn leeftijd, hun dochter (Ingrid?) iets ouder. De oude banden werden weer aangehaald, ik weet nog dat Henny platen met Nederlandse muziek mee terug nam, voor de club van Nederlanders die zich in Perth, waar zij woonden, hadden verenigd en zo nu en dan een feestelijke avond organiseerden. 

Op onderstaande foto ziet u in het midden Henny en Mieke samen met mijn vader en moeder op een feestavond van de carnavalsvereniging waar mijn vader penningmeester was en lid van de raad van elf vandaar die muts op zijn hoofd. Begin jaren tachtig zijn ze nog eens langs geweest. Niet lang daarna sloeg het noodlot toe. Hun zoon Mark is vermoord. Met name Mieke heeft dat nooit kunnen verwerken, ze heeft twee keer een herseninfarct gekregen en heeft langdurig in het ziekenhuis gelegen. Contact met mijn ouders bleef, en ik weet het niet zeker, maar ik meen dat Henny nog eens bij mijn ouders is geweest in Doetinchem nadat Mieke was overleden. Het wereld wijde web laat zien dat Mieke, geboren is in 1938 en op IJsland is overleden, maar de datum is geblurd . Henny en Mark worden ook genoemd, maar van hen zijn zowel de geboorte als overlijdensdatum onzichtbaar gemaakt. 

Het was van de week toen ik niet goed in slaap kon komen dat Henny en Mieke in mijn gedachten kwamen en ik het kleine stukje wat ik van het verhaal en de tragedie van hun leven ken wilde opschrijven ter nagedachtenis. Ik wist dat ik nog ergens een foto van hen had toen alles nog vrolijk en zonnig was. Ik kwam zelfs een foto tegen waar zij opstaan in hun jonge jaren en waarvan ik me verbeeld dat deze genomen is op Schiphol en het wel eens hun afscheid van Nederland zou kunnen zijn in 1960 toen ze met een hart vol hoop naar Australië afreisden. Mijn moeder staat achter Mieke, maar haar kan ik het niet meer vragen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten