donderdag 24 augustus 2023

In Memoriam: Toto Cutugno

In 1990 won Italië voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Insieme: 1992', het nummer is geschreven en werd gezongen door de toen al gelauwerde Italiaanse zanger Toto Cutugno. Hij baarde opzien door het achtergrondkoor samen te stellen uit lokale zangers. Het festival werd destijds in het Joegoslavische Zagreb gehouden omdat dat land het jaar ervoor het festival had gewonnen. Wat mij ook is bijgebleven is dat de zwarte haarverf door alle emoties en warmte die een overwinning van het songfestival nu eenmaal met zich mee brengt, doorsijpelde over het, aan het begin van de avond, spierwitte colbertje van Toto. 

In Italië was hij een gevierde ster, hij deed maar liefst dertien keer mee aan het befaamde San Remo Festival. In 1980 won hij met het nummer 'Solo Noi', daarnaast werd hij zes keer tweede. Hij schreef ook nummers voor anderen, ook een aantal Franse nummers voor o.m. Mireille Mathieu, Johnny Hallyday en Dalida. Voor Joe Dassin heeft hij verschillende chansons geschreven waaronder zijn wereldhit 'L'été Indien'.

Zijn grootste hit had Toto met 'L'italiano' in 1983. In Nederland kennen we het in de Nederlandse hertaling van de Volendamse groep Canyon als 'Als Ik Maar Bij Jou Ben'. Na zijn overwinning van het Eurovisie Songfestival mocht hij samen met de Italiaanse winnares van 1964 Gigliola Cinquetti het festival in 1991 in Rome presenteren. Dat was een heel rommelige aangelegenheid omdat beiden niet konden presenteren en de Engelse taal niet goed machtig waren. 

In 2022 werd duidelijk dat zulks blijkbaar iets Italiaans is, toen werd het songfestival wederom in Italië gehouden omdat de band Måneskin het jaar ervoor had gewonnen. En ook nu was het heel chaotisch en ongestructureerd. Wat me toen al opviel was dat Toto er niet bij was, terwijl Gigliola, Måneksin (vanzelfsprekend) en het wereldwijde populaire trio Il Volo, die in 2015 eigenlijk de echte winnaars waren, allen hun deelnemende lied nog es lieten horen.

Nu blijkt dat Toto al lang ziek was, waarschijnlijk toen ook al. Hij is 22 augustus j.l. overleden op 80 jarige leeftijd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten