dinsdag 15 augustus 2023

Smiley

Nadat ik het tweede seizoen van de serie 'Heartstopper' in twee avonden bekeken had, was er weer ruimte om een nieuwe serie te beginnen. Mijn keuze viel op de aan mij aangeraden Spaanse serie 'Smiley'. Ik ben nu halverwege de acht afleveringen en kan met zekerheid zeggen dat ik Spaans niet een heel fijne taal vind om naar te luisteren. Maar omdat het gegeven van de serie wel grappig is en het ook maar acht afleveringen van een half uur behelst druk ik die aversie wat naar de achtergrond.

Daar waar ik bij 'Heartstopper' me wentel in het verhaal van ontluikende liefde tussen twee tieners, komt in 'Smiley' de enigszins aangedikte rauwheid van de hedendaagse tijd naar voren. Het is gebaseerd op het toneelstuk van Guillem Clua uit 2020. Hoofdpersoon is de 32 jarige Álex (Carlos Cuevas) een oppervlakkige zichzelf centraal stellende barman in Barcelona. Hij ontleent zijn bestaansrecht volledig aan zijn uiterlijk, maar dat schild gaat op den duur natuurlijk wijken, zeker als hij door een grappig toeval de iets oudere Bruno (Miki Esparbé) ontmoet die in ongeveer alles zijn tegenpool is. Het verhaal moet de tendens van nu verbeelden dus al bij de eerste ontmoeting gaan de hielen naar Jezus. Daarna verliezen ze elkaar uit het oog, maar wij kijkers zien dat ze toch steeds aan elkaar blijven denken. We maken gaandeweg kennis met een hele rij leuke personages van Bruno's werk en Álex' vrienden en familie, die allemaal een eigen verhaal hebben. 

Een leuke serie als je door het Spaans heen kunt luisteren met humor en ook een klein beetje moraal. Netflix heeft al aangegeven dat het bij dit ene seizoen blijft en er dus geen vervolg op gaat komen. 


De belangrijkste castmembers van 'Smiley'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten