zaterdag 19 augustus 2023

Utrecht

Er was een tijd, begin jaren negentig, dat ik wekelijks naar Utrecht afreisde om er de vakopleiding voor de boekenbranche te volgen. Ook de drie examens die daarop volgden werden in Utrecht afgenomen. En ja, ik heb het diploma, ondanks een verhuizing en een dramatische scheiding behaald. De beloning was een maandelijkse diplomatoeslag van 100,- gulden, die ik tot aan het faillissement heb ontvangen. De Amerikaanse investeerders wilden naast het loon korten ook dit soort toeslagen afschaffen. Onbestaanbaar natuurlijk.

Sinds die tijd ben ik vanzelfsprekend wel eens in Utrecht geweest, maar de laatste jaren niet meer. Aankomst op het station was een ervaring, wat is het er enorm veranderd! Om naar de oude stad te gaan moet je door winkelcentrum Hoog Catharijne heen, en dat was in mijn herinnering een hele donkere bedompte bedoening, maar ik was echt overweldigd door de metamorfose die het had ondergaan, heel licht, hoog en ruim. Ik ben er slechts doorheen gelopen want het was lunchtijd en mooi weer, ik vond een mooi plekje aan de gracht bij Quignon voor de lunch.

Waarom ik in Utrecht was? Het was weer eens tijd voor een diner met vriendinnetje José. Meestal doen we dat in Rotterdam waar ze werkt, maar nu in Utrecht waar ze woont. Oorspronkelijk hadden we een date in mijn vakantie, maar die kon om verschillende redenen niet doorgaan. Van uitstel geen afstel. Ik kon er voor mezelf een dagje van maken. Haar directies opgevolgd en daardoor de meest leuke snuisterijwinkeltjes gevonden. Niets gekocht, maar het was al leuk alles te zien. Ook veel leuke kledingwinkels met uitverkoop, maar ik ben nog steeds té aanwezig om te gaan kledingshoppen. Utrecht is een verrassend leuke stad, wel heel druk, maar net buiten de binnenstad is het er wonderschoon.

In de namiddag naar het huis van José en Marijn gegaan. Ze wonen in een geweldig leuke buurt, heel rustig, terwijl het toch dichtbij het centrum is. Even in de tuin gezeten voor José en ik naar Tiger Mama gingen voor het diner.

Wij kozen voor het 10 gangen diner wat heel hysterisch klinkt, maar allemaal heerlijke kleine hapjes zijn. We hebben genoten en weer fijn bijgekletst. Het voelde als een zalige vakantiedag.

                                                                             José en ik nu.....
...en in het begin van deze eeuw, samen met Marija.
                              

                                                                  Tiger Mama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten