donderdag 10 augustus 2023

Meer dan duizend woorden

De 16 jarige Brenda Ann Spencer werd in 1979 gearresteerd voor het doodschieten van twee mensen in Californië. Op de vraag waarom ze het had gedaan was haar antwoord: "I don't like Mondays". Ze zit nog steeds in de gevangenis. Hetzelfde jaar vonden de Boomtown Rats er inspiratie in voor wat later hun grootste hit zou blijken. 

Toen Mary haar vader vertelde dat ze met Jake Jacobs ging trouwen was zijn reactie: "Als je met deze man trouwt zul je nooit meer een voet in dit huis zetten". Als wit meisje trouwen met een zwarte man was in het Groot Brittannië van 1948 iets waarover gefronst werd. Ze trouwden toch zonder dat er familie kwam. In 2019 vierden ze hun 71 jarig huwelijk. Kort daarna overleed Jake (93) en in juli 2020 overleed Mary op 91 jarige leeftijd. 

Een Oost Duitse soldaat helpt een jongetje door het prikkeldraad heen. Het kind was achtergelaten in de chaos die was ontstaan van mensen die aan het vluchten waren naar de kant waar hun hun familie was in de dagen dat de muur werd opgeworpen. Wat de soldaat deed was verboden. De soldaat is gesnapt door een superieur toen hij dit deed, hij werd uit zijn eenheid gezet. Het is niet bekend wat er daarna met de soldaat is gebeurd. 

Lena Radić was een Bosnische Servische die op 17 jarige leeftijd werd opgehangen omdat ze op de nazi's had geschoten in de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor haar executie werd haar de mogelijkheid geboden om haar leven te sparen door te vertellen wie haar medeplichtigen waren. Haar antwoord: "Ik ben geen verrader, degenen naar wie jullie vragen zullen zichzelf bekend maken als zij jullie tot de laatste man succesvol hebben geëlimineerd". 

De wereldberoemde foto van die bouwvakkers die op duizelingwekkende hoogte hun lunch gebruiken kent u vast wel. Hij is gemaakt door Charles C. Ebbets, en hoe hij dat deed ziet u op de rechterfoto. Wie dan weer hem op de foto heeft gezet is niet bekend. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten