zaterdag 21 maart 2015

Herinnert U zich deze nog? #71

WHITE SOXX
"VERSAILLES"
1981
Aantal weken: 4
Hoogste positie: 28
Franse musici Frédéric Mercier en David Fairstein werden geïnspireerd door een modeshow waarin jeans werden gecombineerd met kleding uit de 17e eeuw en het merkwaardige verhaal uit 1901 waarin twee toeristen in het kasteel van Versailles naar een schilderij keken en een geheime toegang tot het verleden ontdekten. Deze twee losstaande zaken samen maakten dat ze deze single opnamen, met z'n tweeën, het is dus duidelijk een studioproject. Frédéric heeft alle koortjes zelf ingezongen zodat het als een heel koor klinkt.

Destijds ging het gerucht dat deze single een opname was van Freddie Mercury van Queen onder pseudoniem, (Freddie Mercury-Frédéric Mercier het lijkt zelfs op elkaar), en dat gerucht is zeer hardnekkig, want zelfs als Frédéric heden ten dage op internetfora verteld dat het lied van hém is als iemand Freddie weer eens noemt in dit verband wordt hij niet geloofd. 

Het lied kun je zien als een minimusical van iets meer dan 4 minuten (er is ook een 8 minuten versie) en is alleen in Nederland een kleine hit geweest, maar staat sinds 2000 echter wel steeds in de bejubelde jaarlijkse Top 2000, met in 2003 713 als hoogste notering. Het is voor White Soxx de enige single gebleven. "Het was een flop", zegt Frédéric desgevraagd waarom ze nooit meer iets onder de naam White Soxx hebben uitgebracht. "Niemand heeft ons nog gebeld met de vraag of we nog iets wilden doen".
Ik heb het altijd een geweldig nummer gevonden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten