donderdag 12 maart 2015

SS Rotterdam

Ze ligt al enige jaren aan de kade op Katendrecht, de SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika lijn, en pas gisteren heb ik het schip samen met vrienden Jeroen en Philippe bezocht. De eerste reis maakt de het StoomSchip (SS) Rotterdam op 3 september 1959 met aan boord o.a. niemand minder dan kroonprinses Beatrix. De geschiedenis van het schip kun je hier lezen.

Wij arriveerden en ons viel de enorme grootte van het schip meteen op, met een uitnodigende lange en brede rode loper werden we als vanzelf het Lido restaurant ingeloodst om daar een bakkie te drinken met een lekker taartje erbij. Vervolgens wilden we het schip natuurlijk bekijken en dat gaat middels een audiotour waar we op speciale punten werden verwelkomt door hele lieve, geĂ¯nteresseerde en enthousiaste mensen die ons meenamen naar de werkelijk adembenemende zalen, geheel in jaren 50 stijl met verrassend veel kunst en vernuftige details die vaak kunstig zijn weggewerkt in het interieur. De grandeur van weleer is alom aanwezig. Ook hebben we de brug bezocht en de twee kleine museumpjes aldaar en vanzelfsprekend de vertrekken van de kapitein. Ook een leerzaam taalmoment toen ik pas daar, op die brug, ontdekte dat de term 'spreekbuis' een maritieme oorsprong heeft, een mens is nooit te oud om te leren.
De machinekamer hadden we wel voor ingetekend, maar door een kleine miscommunicatie hebben we die niet bezocht, maar daar werd direct alert op gereageerd, en prima opgelost.
Ik kan iedereen aanraden om dit prachtige schip te gaan bezoeken, je kan er ook dineren of zalen huren en er is een hotel.

Vervolgens zijn we met een aan boord verkregen wandelkaartje, die langs historische punten voert, naar Hotel New York gelopen en hebben ons daar verwend met een high tea. Zagen we aan boord in de theaterzaal Jort Kelder bezig met een, ik denk, TV-opname bij Hotel New York werden we Johnny de Mol gewaar, dus ons portie BNers hadden we ook weer gehad. Het was lenteachtig mooi dus heerlijk naar de Witte de Withstraat gelopen om bij het altijd gezellige Bazar een wijntje te drinken voor we het een dag noemden.

De rode loper die alle andere rode lopers overbodig maakt.

Het mooie trappenhuis

Alles in deze zaal/bar heeft rondingen

Zaal waar muziek gespeeld kan worden, en gedanst.

Afdalend van zo'n trap maak je echt entree.Ziet u wel 


Als je op het schip rondloopt waan je je in de jaren 50.
Uitzicht vanaf het schip naar RotterdamAl wandelend komt de eindbestemming Hotel New York in zicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten