dinsdag 3 maart 2015

Ik moet altijd....

Nederland was extreem vroeg met de bekendmaking van de kandidaat en het liedje voor het Eurovisie Songfestival, maar de meeste andere landen komen nu zo langzamerhand met hun inzendingen. Sommige liefhebbers zijn er al heel druk mee bezig, slaan niets over van wat er zich op het Eurovisie gebied aan het afspelen is. Ik ga me er pas in verdiepen als alle deelnemers bekend zijn, om in mijn blogjes op de dagen van de halve finales en de finale bij iedere deelnemer ter leering ende vermaeck een kleine introductie neer te zetten en de kansen die ik er in zie.

Ik loop wat op de zaken vooruit om toch de inzending van Finland alvast te introduceren. Wat hebben we nog niet gezien op het festival? dachten de Finnen. Na o.a. kinderen, ouden van dagen, transseksuelen, travestie, monsters, gigantische jurken, acrobatiek, semi pornografie, vrouwen met baarden en schaatsers, wordt het steeds moeilijker om met iets opzienbarends te komen. En toen hadden ze het! Dit was nog niet (op het festival) vertoond! Mensen met een verstandelijke beperking! Bij de Finse omroep zullen ze elkaar huilend in de armen zijn gevallen over zo'n goede vondst.

Finland stuurt de punkgroep(!) Pertti Kurikan Nimipäivät naar Wenen. De groepsleden zijn Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle en Toni Välita, ze hebben alle vier een verstandelijke beperking. De groep is niet speciaal voor het festival samengesteld, ze bestaan al sinds 2009. Het liedje wat ze ten gehore gaan brengen is "Aina Mun Pitää" , wat betekent "ik moet altijd...". In 1 minuut en 30 seconden zingen ze wat ze allemaal moeten ( Ik moet altijd goed eten, ik moet altijd de afwas doen) maar tussendoor vertrouwen ze ons ook toe wat ze niet mogen (Ik mag geen TV kijken, ik mag geen alcohol).

Een liedje mag op het festival niet langer duren dan 3 minuten, maar met 1 minuut en 30 seconden zet Pertti Kurikan Nimipäivät een nieuw record neer als het kortste liedje ooit op het festival. Sinds 1966 stond dat op naam van Åse Kleveland die voor Noorwegen in dat jaar "Intet Er Nytt Under Solen" zong wat 1 minuut en 40 seconden duurde. Ze bereikte er wel een mooie 3e plaats mee.

Of de Finnen dat ook gaan halen is nog maar zeer de vraag, punk en in het Fins, ik weet het zo net nog niet. Dat het mensen zijn met een verstandelijke beperking vind ik dubbel, niet omdat ze het niet zouden kunnen, verre van dat, ik kan me een meisje met downsyndroom herinneren die feilloos en loepzuiver het liedje "'T Is genoeg" van Conny Vandenbos zong, het dubbele gevoel zit 'm bij mij vooral in het feit of het wel zuivere motieven waren om deze groep in te sturen en niet, zoals ik al wat ironisch schetste, om een soort 'effect' te genereren. Maar bovenal hoop ik dat de mannen van Pertti Kurikan Nimipäivät de tijd van hun leven gaan hebben in Wenen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten