zaterdag 14 maart 2015

In Memoriam: Terry Pratchett

De Britste auteur Terry Pratchett heeft meer dan 70 boeken geschreven, waarvan de meeste in het fantasy-genre waren. Heel bekend was zijn 'Discworld-cyclus'. Een vast handelsmerk van Terry was de humor in zijn verhalen.

Toen hij 59 jaar was werd bij hem een zeldzame vorm van Alzheimer geconstateerd. Hij was in verhouding een jonge patiënt, zo jong dat hij niet in aanmerking kwam voor een vergoeding van het medicijn Aricept dat aan Alzheimerpatiënten wordt verstrekt. Ik moest meteen denken aan vriend Christian die in 2013 zijn proefschrift 'Young Onset Dementia' heeft gepubliceerd, waarin hij zijn onderzoek beschrijft naar dementie bij jonge(re) mensen. Terry op zijn beurt noemde het een schande dat de fondsen voor onderzoek naar Alzheimer slechts 3 procent bedroegen van wat er aan kankeronderzoek werd besteed. Zelf schonk hij zo'n 640 duizend euro aan de Alzheimer's Research Trust.

Om aandacht te blijven vragen voor Alzheimer was hij heel open over zijn ziekte. Ondanks zijn ziekte zou hij blijven schrijven en vorig jaar zomer voltooide hij wat zijn laatste boek zou blijken een deel in zijn 'Discworld-cyclus'. 12 Maart is Terry thuis overleden, omringd door zijn familie, hij is slechts 66 jaar oud geworden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten