donderdag 10 december 2015

Ka-boem!

Omdat ik me er niet mee bezig houd heb ik het waarschijnlijk niet goed begrepen. Ik meende dat er was overeengekomen dat consumentenvuurwerk niet meer als zodanig verkocht zou gaan worden en er voor liefhebbers van knallen en kleuren op oudejaarsavond centraal in de stad of het dorp het één en ander afgestoken werd, ten einde overlast en ongelukken tot een minimum te beperken. Maar nu ik bij het folderpakket gisteren wel drie verschillende folders heb ontvangen van diverse vuurwerkaanbieders blijkt dat dus niet zo te zijn. Oké dan.

Ik kan me nog herinneren dat er vroeger wel eens een wat beduimeld stencilachtig blaadje in de brievenbus lag, die daar, zo zag het er tenminste uit, door schichtig voortbewegende gestaltes in het holst van de nacht illegaal in waren gestopt en waarop tijd en plaats stonden aangegeven waar je vuurwerk kon aanschaffen, een soort ondergrondse in vredestijd. Maar deze folders zaten gewoon in hetzelfde pakket als die van Blokker en Kruidvat en waren echte brochures in vier kleuren druk.

Ik heb niets met vuurwerk, nooit gehad ook, en nu blijkt er nadat de laatste pepernoot is doorgeslikt en de pietendiscussie pas volgend jaar herfst weer oplaait er ook een vuurwerkdiscussie te zijn. Net als bij de pietendiscussie zijn hier ook sterke voor- en tegenstanders van, en net als bij de pietendiscussie heb ik er zelf niet echt een heel vastomlijnde mening over, het is me té extreem van beide kanten, waarbij ik wel wil aantekenen dat de voorstanders van pieten wel heel erg ver doorschieten in het willen behouden van een verzonnen niet bestaande figuur. Onder het mom van 'dit hoort bij onze cultuur' worden echte mensen van vlees en bloed ten gunste van het sprookjesfiguur tot op het bot beledigd. Bovendien denk ik dat Nederland wel iets meer aan cultuurgeschiedenis te bieden heeft dan zwarte Piet, maar zoals gezegd daar wordt volgend jaar wel weer genoeg over gezegd.

Het is een aanname van mij, maar ik heb zomaar het idee dat die extreme piet-moet-blijven-mensen nagenoeg dezelfde mensen zijn die zich vol overgave storten in de van-me-vuurwerk-blijve-ze-af-discussie (sic). Naar alle waarschijnlijkheid ook onder het mom van cultuur. Volgens mij zijn het voornamelijk mannen die het laatste stukje oergevoel wat nog niet is weggedomesticeerd koesteren en dat zomers doen door te barbecueën en in de winter door met oud en nieuw vuurwerk af te steken. Zelf. Het man-maakt-vuur-oergevoel.

Veel mensen hebben plezier aan het zelf afsteken van vuurwerk, het schijnt leuker te zijn dan als het voor je wordt afgestoken zoals ik dacht wat afgesproken was, die verandering is nog een brug te ver voor velen, en ik mag daar niets van vinden want dat zou een gotspe zijn omdat ik zelf helemaal niet van veranderingen hou. Het is misschien de spanning dat er iets ergs gebeuren kan wat het plezier in het zelf afsteken vergroot, ik weet het niet. Ik hou me er ver van, en vind het voornamelijk t*r*ngh*rr**. Erger vind ik het voor de dieren, zowel huisdieren als dieren in het wild. Voor hun scherpe gehoor zijn die knallen veel erger dan voor ons en waar wij weten wat het is kunnen zij heel bang zijn en volledig in paniek raken. Ik hoop dat de vuurwerkafstekers daar rekening mee willen houden, met de dieren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten