zaterdag 12 december 2015

Paars

Mijn favoriete kleur is paars. Maar daar gaat dit blogje niet over, anders zou het met die ene zin al klaar zijn. Ik vernam gisteren dat het Paarse Vrijdag was, ik had er nog nooit van gehoord, en toch is het al sinds 2010 dat de tweede vrijdag in december is uitgeroepen tot Paarse Vrijdag, de dag waarop scholieren, studenten en docenten zich hullen in het paars om solidariteit te tonen met homo's. lesbo's biseksuelen en transgenders. Hier kun je over de ontstaansgeschiedenis van deze dag lezen en waarom voor de kleur paars is gekozen.

Er deden meer dan 600 scholen mee aan Paarse Vrijdag, en dat is veel als je bedenkt dat Nederland 642 scholen telt voor het voortgezet onderwijs (bron CBS 7 april 2015). Is het nodig in een land als Nederland? Hier kan iedereen toch zichzelf zijn? Hier knippert toch niemand meer met zijn ogen als een jongen een andere jongen een zoen geeft? Nederland was toch het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk bij wet werd bekrachtigd? Nou.... onlangs heb ik weer eens twee berichten gehoord waardoor het juist heel erg nodig is dat er bij stil gestaan wordt dat LHBT-ers gewone mensen zijn die lachen, huilen, pijn voelen, lief hebben, verdriet kunnen hebben, onuitstaanbaar kunnen zijn, humor hebben, kortom mensen zoals iedereen.

Rutger Vink is een jongen die zo'n 4 jaar onder de naam Furtjuh vlogs maakt. Een vlog is een soort blog, maar in plaats van schrijven over de dingen die je bezig houden, maakt de vlogger met camera filmpjes die voornamelijk de jeugd aanspreken, het is leuk, hip, humorvol en snel (ik heb even gekeken). Nu was Rutger onlangs uit de kast gekomen, en dat leverde op z'n zachts gezegd schokkende reacties op die ik hier niet ga herhalen, maar het komt er op neer dat er volgers zijn die hem geweldig en leuk vonden, maar nu hij homo is hem letterlijk dood wensen. Geëmotioneerd geeft hij in een video prachtig, ontroerend en briljant repliek. Daar komen gelukkig zoveel lieve reacties en steunbetuigingen op dat hij er zelf ook beduusd van is gezien zijn reactie:

"Ik weet niet precies wat ik moet zeggen. Ik was extreem zenuwachtig om deze video te maken en online te zetten. Maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Bedankt voor alle hartverwarmende reacties. Ik wou dat ik ze kon laten lezen aan een 10 jaar jongere Rutger. Ik hoop dat deze video kan bijdragen aan de overwinning van de liefde! ❤️" Kijk hier naar Rutger's video

Dan was er een intens gelovige uit Urk die onder de naam Bijbel_Urk (!) zijn ongenoegen uitsprak over een poster van modeketen WE, waarop een jongen zijn hand op de knie van een andere jongen heeft liggen. "Homopropaganda in WE-Fashion Utrecht. Je hangt als winkel toch ook geen abortusposter op om kleding te promoten?" twitterde het product van waarschijnlijk net iets teveel onderling geconsumeerde affectie in zijn directe familie. Het feit dat ie uit Urk komt is natuurlijk wel een verzachtende omstandigheid, maar toch, het blijft spijkers op laag water zoeken. Het is wel weer hilarisch hoe anderen hem dan terecht wijzen, maar het feit dat er zo vol haat en afschuw wordt gereageerd op LHBT-ers anno 2015 is de reden dat zo'n Paarse Vrijdag belangrijk is.


Rutger Vink aka vlogger Furtjuh.

De wel haast homopornografische reclame poster van WE.
1 opmerking:

  1. Mijn lievelingskleur is ook paars :-)
    Wel leuk die reclame poster, 't is eens wat anders hé ;-)

    BeantwoordenVerwijderen