dinsdag 15 december 2015

Kerstneutraal

Er zijn mensen die in september al kennis geven zich enorm op de kerstdagen te verheugen, tegelijkertijd zijn er ook mensen die met veel misbaar kond doen van het feit dat ze kerstmis iets verschrikkelijks vinden, bij die laatste groep vermoed ik altijd dat zij het principe 'negatieve aandacht is óók aandacht' hanteren. Zelf ben ik kerstneutraal, ik heb er niet zo veel mee, maar het ís er nu eenmaal en ik vind het prima zo. Ik kan genieten van hen die zich er helemaal in verliezen, en zolang dat uit vrije wil is, is dat alleen maar positief. Ik moet dan altijd denken aan de verhalen uit WO II waarin soldaten die door de regeringen van hun landen werden gestuurd om tegen elkaar te vechten met de kerstdagen ieder in hun eigen taal kerstliedjes zongen, dat van elkaar hoorden en toen met elkaar die dagen hebben doorgebracht om daarna wel weer het geweer ter hand te nemen, maar voor even waren ze één. Dat is wat kerst kan doen.

Ik vind het fijne dagen om even in retrospectief door te brengen, zelf bouw ik dat soort dagen door het jaar heen wel meer in, maar met kerst was het tot voor kort zo dat het hele land even massaal pauze nam, even tot zichzelf kwam en tijd nam voor elkaar. Daar heeft de middenstand echter verandering in gebracht, eerst via de meubelboulevards en nu zijn op tweede kerstdag vrijwel alle winkels open, en er zijn er zelfs die op beide kerstdagen open zijn. Een teloorgang vind ik, maar dat vind ik van wel meer dingen en hoe leeg is je leven als je drang hebt om per se op die dagen te moeten winkelen? Is het dan niet júist een teken om even enigszins meditatief tot jezelf te komen? Vaak zijn het mensen die zelf wél (al dan niet gedwongen) de laatste twee weken van het jaar vrij zijn.

Zelf merk ik dat zo vanaf half november de klanten in de winkel min of meer gestrest gedrag vertonen, omdat de feestdagen die er aankomen hen veel druk geven, ze móeten gezellig doen, móeten cadeautjes kopen, móeten een 6 gangen diner voor 12 personen klaarmaken, het maakt ze er niet vrolijker op. Echtparen die elkaar afsnauwen, kinderen die door hun ouders met overslaande stem worden toegeschreeuwd, en dit alles onder het mom van 'De Feestmaand'. Vandaar dat ik eerder de vrije wil benoemde in deze.

Als kerstneutrale heb ik wel 726 kerstliedjes, heb de kerstkaarten gisteren op de bus gedaan, heb ik op mijn hoektafeltje een heel klein kerstboompje neergezet met wat kerstmemorabilia er omheen, en natuurlijk de kerstster van thuis die uit de jaren 60 stamt opgehangen. Dit in schril contrast met mijn buren (2) die er al vanaf de laatste week van november en soort knipperende, flikkerende lichtshow op na houden. Het spreekt voor zich dat dit dezelfde buren zijn die met voetbalkampioenschappen zich ook helemaal te buiten gaan. Ach, als zij daar nou plezier aan beleven is het prima, als 50+ mensch word je ook wat milder en word de live and let live attitude wat ruimer geïnterpreteerd, bovendien past het zo mooi bij de kerstgedachte.



Bijschrift toevoegen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten