maandag 27 november 2017

Herinnert U zich deze nog? #114

RITCHIE FAMILY
"THE BEST DISCO IN TOWN"
1976
Aantal weken: 8
Hoogste positie: 2


Nog voor er een groep was gevormd was er in 1975 al een album uit onder de naam Ritchie Family, getiteld "Brazil". De gelijknamige single was een bescheiden hit in Nederland. Voor de vocalen werd gebruik gemaakt van sessiezangeressen die onder de naam The Sweethearts opereerden. Producers waren Henri Belolo en Jacques Morali, die zich ook bezig hielden met de Village People. Arrangeur Richie Rome voegde een 't' toe aan zijn voornaam en de groepsnaam was geboren. 

Voor het tweede album "Arabian Nights" werd een hele groep zangers en zangeressen aangetrokken: Jerry Atkins, Johnny Belmon, William Brown, James Gitp, Craig Jamerson, Buddy Turner, Cheryl Mason Jacks, Gwendolyn Oliver en Cassandra Ann Wooten, de laatste drie dames werden ook het gezicht van de groep. Op dit album stond het nummer "The Best Disco In Town" welke als single uitkwam.

Het lied duurde ruim zes en een halve minuut, maar werd voor de single in tweeën gehakt, iets wat wel meer gebeurde in die dagen. Na iets meer dan drie minuten kwam er een fade out, en op de b-kant van de single kwam er een fade in en ging verder waar het op kant-a was afgebroken. Niet van dat benauwde. Het was een bijzonder nummer, omdat het een soort medley was van discohits van dat moment. Een soort medley, omdat het vaak niet meer dan de gezongen titel of een heel korte bekende passage uit een nummer was, maar al met al een leuke vrolijke hit wat je meteen naar de discotheken uit die tijd doet verlangen. 

Het maakte niet zoveel uit wie er op de plaatjes van de Ritchie Family zongen, het was een studiogroep met een duidelijk concept en sound. In 1978 werden de drie dames vervangen door drie andere zangeressen en zij bleven met enige personeelswisselingen doorgaan tot 1984 als Ritchie Family. In totaal maakten ze negen albums en scoorden naast bovenstaande single in Nederland nog hits met "American Generation" (1979) en "Give Me A Break" (1980). Cassandra en Cheryl zijn ook te horen als achtergrondzangeressen op het laatste album van John Lennon, "Double Fantasy" uit 1980. 

Op dit moment toeren de leden van de eerste formatie, Cassandra en Cheryl met een nieuwe dame, Renee Guilory-Wearing als Ritchie Family rond. 

1 opmerking:

  1. https://www.facebook.com/RitchieFamilyOriginalLineUp/photos/a.10155788675832426.1073741865.311055722425/10155788684077426/?type=3&theater

    BeantwoordenVerwijderen