zaterdag 25 november 2017

Pieter Derks: Spot

Omdat we genoten hadden van zijn vorige programma, was het geen moeilijke keuze om naar de nieuwe voorstelling van cabaretier Pieter Derks, getiteld 'Spot', te gaan. In zo'n anderhalf uur houdt hij ons en ook zichzelf een spiegel voor. In wat voor een tijd leven nu toch? Alles is aan het veranderen, zekerheden worden onderuit gehaald. Meer nog dan in zijn vorige programma gaan zijn grappen over de actualiteit, maar ook wat hij zoal in zijn zijn eigen leven tegenkomt wordt gedeeld.

Het voltooide leven was toch een soort breekpunt in de kabinetsformatie? Waarom horen we nu er een kabinet is niets meer van? Is het misschien een vroegtijdige.... de voorstelling zit vol met dit soort blikken op wat er om ons heen gebeurt. Hilarisch verhaal ook over hoe de eerste mensen ooit in Nederland beland zijn, wat meteen duidelijk maakt waarom Nederlanders over het algemeen van die klagers zijn. De moeite die hij doet om een glutenvrije maaltijd te maken is ook een geweldig leuk stuk in de voorstelling, voor mij vooral, omdat juist gisteren een vrouw mijn pad kruiste, die haar hele bestaansrecht aan haar, al dan niet, vermeende glutenallergie ontleende. Ze noemde het woord gluten, vaak in samenstelling met een ander woord, in iedere drie zinnen, en verrijkte de Nederlandse taal met de term 'glutenonvriendelijk'.

Vaak zijn het gedurende de voorstelling kleine opmerkingen of zinnetjes in een verhaal die nét even de belachelijkheid van dingen aantoont. Het tempo zit er goed in, je moet goed bij de les blijven, dan valt er veel te lachen en vooral te relativeren, want dat is natuurlijk ook de taak van humor.

Pieter zingt ook drie liedjes, waarvan één als toegift, die ook enorm leuk zijn. Het slaapliedje voor zijn zoontje bijvoorbeeld, waarin hij de meest afschuwelijke dingen zingt met als conclusie: "Want sprookjes vertellen anderen je wel". Een aanrader om te gaan zien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten