woensdag 29 november 2017

Robert Long

Ik wist dat ik 'm nog ergens moest hebben, het briefje wat Robert Long aan me had geschreven. Maar waar? Natuurlijk kwam ie ook uit De Doos in de berging. Het was 2002 Robert had een cd uitgebracht: 'Brand!'. Er zat een opneembare cd bij met een extra boekje en dit begeleidend schrijven:

Hilarisch leuk toch? Ik heb dat destijds inderdaad voor iemand gedaan, ik weet alleen niet meer voor wie. 

In 1986 begon ik me te interesseren voor de muziek van Robert Long, het album "Achter De Horizon" kwam toen uit en met terugwerkende kracht kocht ik zijn eerder uitgekomen albums en schafte die erna zijn gekomen steeds aan. Wat een groot tekstdichter, componist en zanger was die man. Het verbaast me dat hij nog niet is genoemd in het door 'De Wereld Draait Door' opgevoerde 'Groot Nederlands Songbook'. Maar wat niet is kan nog komen, hij hoort daar zeker in thuis. 

Toen ik in 2002 de cd 'Brand!' had gekocht werd ik gegrepen door de prachtige teksten van dit album met name twee nummers die ik nog steeds niet met droge ogen kan aanhoren: 'San Lorenzo' en 'Na Zijn Dood'. Het is qua sfeer een heel divers album en in mijn gevoel was en is het net een schilderij met verschillende kleurschakeringen, lichte heldere kleuren bij de vrolijke liedjes, bij de twee genoemde liedjes wat meer nostalgische herfstkleuren en diep zwart bij het lied 'Nooit Verteld' wat over incest gaat. Ik was er zo vol van dat ik Robert er mee wilde complimenteren.

In deze tijd kun je dat min of meer vrij direct middels Twitter, Facebook of via een eigen pagina van een uitvoerende doen, maar in die tijd was dat niet of minder. Ik had nog geen computer, dus stuurde ik een briefje naar het correspondentieadres genoemd in het cd boekje. Enige tijd later ontving een handgeschreven bedankje van Robert:


Helaas heb ik hem nooit in het theater kunnen zien. Vier jaar later op 13 december 2006 is hij overleden aan de gevolgen van buikvlieskanker. Hij is slechts 63 jaar geworden. 



2 opmerkingen:

  1. Een paar weken gelden werd ik op een zondagochtend tijdens het radioprogramma De Sandwich gegrepen door het nummer "na zijn dood". Prachtige verwoording van gevoelens als je iemand moet missen. Ik heb de cd vandaag 2e hands kunnen kopen en heb gehoord dat er nog veel meer pareltjes op staan. Vooral tekstueel was hij geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je bericht. Zoals in dit blogje staat te lezen behoort Robert Long voor mij tot één van Nederlands grootste tekstschrijvers. Fijn dat er nog steeds mensen zijn die hij zoveel jaar na zijn dood kan raken met zijn werk.

      Verwijderen