dinsdag 14 november 2017

Verbijsterend

De laatste tijd komen er zoveel zaken in het nieuws waar ik min of meer met open mond van verbazing of ontzetting of beiden kennis van neem dat het me af en toen duizelt. Één zo'n bericht was begin deze maand waar in de nacht van 2 op 3 november was ingebroken bij de Voedselbank Krimpenerwaard in Schoonhoven. Dat je überhaupt al zo verdorven bent dat je inbreekt bij nota bene een voedselbank die draaiend op vrijwilligers de zwaksten in de samenleving helpt te ondersteunen is al ten hemel schreiend, maar daar bovenop; de inbrekers hebben niets meegenomen, ze hebben alleen alle pakketten die klaarstonden om opgehaald te worden door de 110 gezinnen uit de Krimpenerwaard vernield.

Dit is een blog waarin uitsluitend nette taal gebezigd wordt, maar ik zou zo gauw niet iets beschaafds kunnen zeggen wat ik van zo een daad vind. Ik houd het dus maar bij de totale verbijstering die ik voelde toen ik het vernam. Er was een ravage aangericht, de dozen waren op de grond gesmeten, het voedsel was kapot gegooid en bovendien was er frisdrank en andere ondefinieerbare vloeistoffen over het voedsel heen gegoten. De inbrekers hadden veel moeite gedaan om alles wat klaar stond voor de gezinnen, maar ook de pallets met de voorraad onbruikbaar te maken. Zouden hun moeders trots op ze zijn?

De vrijwilligers en de gezinnen waren erg geschrokken en verdrietig en er is menig traantje gevloeid. Er hangen geen camera's, dus is het niet duidelijk wie dit heeft gedaan. De verzekering dekt naar alle waarschijnlijkheid alleen de schade aan het gebouw. Door deze gebeurtenis kon de voedselbank een tijd lang niet open zijn. Als ze geen pakketten hebben om uit te delen heeft het niet zoveel zin. Gelukkig waren er meteen initiatieven voor hulpacties. Er is een crowdfundingsactie en een doneeractie opgezet. En supermarkt Hoogvliet heeft een speciaal transport naar de Voedselbank Krimpenerwaard laten rijden. Er moest nog veel geregeld worden, maar zoals het er nu naar uitziet zijn de gezinnen aankomende vrijdag 17 november weer welkom om hun pakketten op te komen halen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten