maandag 25 april 2022

Commercieel

Mijn tv kijken is vrij beperkt, gericht op wat ik wil zien. Ik laat de tv net zo makkelijk uit. Voornamelijk kijk ik naar de netten 1, 2 en 3, of hoe heet het nu? NPO geloof ik. De commerciële zenders kijk ik eigenlijk nooit omdat het programma aanbod zelfs voor mij als laag opgeleide te nietszeggend is. Maar er zijn uitzonderingen. Sinds kort zijn de zaterdagavonden op de commerciële zenders RTL 4 en SBS 6 voor mij de moeite waard. Zo ziet u maar niets is zwart/wit. Vanzelfsprekend kijk ik niet op de dag zelf vanwege de vermaledijde reclames tussendoor maar neem ik het op. Het gaat om de programma's 'Oh Wat Een Jaar' en 'Make Up Your Mind' op RTL 4 en 'Onmogelijke Duetten' op SBS 6.

'Oh Wat Een Jaar' is het beproefde format van de nostalgie, daar ben ik altijd voor te porren. De eerste seizoenen werden gepresenteerd door Linda de Mol, maar dat is een tijdje geleden alweer overgenomen door Chantal Janzen. Er staat een jaar centraal en het decor, Chantal, de teamcaptains Carlo Boszhard, Ruben Nicolai en hun gasten zijn in de kleding gestoken uit dat specifieke jaar. Er zijn vragen en nieuwsfeiten en muziek die tevens aan dat jaar refereren. Ik kan daar van genieten en och ja, dat was zo-momenten wisselen bij mij af met dat weet ik nog-momenten. 

'Make Up Your Mind' wordt gepresenteerd door Carlo Boszhard (het is een beetje ons kent ons en een kleine vijver bij de commerciëlen) met teamcaptains Fred van Leer en Nikkie de Jager. Vorig jaar is het één keer uitgezonden en nu zijn het een aantal afleveringen toewerkend naar een seizoenfinale. Een vijftal bekende Nederlandse mannen wordt omgetoverd naar drag queens, zij lopen op de catwalk en doen een lip sync. Een jury van echte drag queens beslist wie er uiteindelijk overblijft en doorgaat naar de finale. Het is een beetje schreeuwerig, maar wat goed, fijn en belangrijk dat zo'n programma wordt gemaakt. Wat als een paal boven water staat is dat goede drag een kunstvorm is, het is meer dan een jurk aan trekken, valse wimpers en een pruik opdoen. Dat tonen de echte drag queens, maar zeer zeker ook de kandidaten. Zij leren in korte tijd op hysterisch hoge hakken lopen, dansen en zich bewegen als een volleerde queen. De één doet het beter dan de ander maar het is een fantastisch signaal dat zogenaamde mannen-mannen als o.m. Victor Reinier, Jim Bakkum en Egbert-Jan Weeber zich vol overgave in het avontuur storten. Niemand is vergeten hoeveel indruk vorig jaar de later vermoorde Peter R. de Vries maakte in het programma. 

In 'Onmogelijke Duetten' gaat het om bekende Nederlandse zangers en zangeressen die in duet gaan met iemand die ze bewonderen. Dat kan iemand zijn die er niet meer is of iemand zo beroemd dat het inderdaad niet voor de hand ligt dat het ooit echt zal gebeuren. Het mooie is dat er een video wordt gemaakt en de BNer in een clip of optreden van hun duetpartner worden gemonteerd. Dat wordt adembenemend goed gedaan. Is het originele beeld qua kleur wat flets of is de belichting niet optimaal, dan worden de nieuwe beelden van nu er precies zo in gemonteerd. Een heel karwei voor de technische mensen met telkens weer een verbluffend resultaat. Karin Bloemen met Barbra Streisand, Ben Cramer met Sammy Davis Jr. of Francis van Broekhuizen met Maria Callas het kan allemaal.

U begrijpt dat ik deze programma's van harte bij u aanbeveel.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten