zaterdag 9 april 2022

Nieuw elan

U weet het nog? De regering van VVD, CDA, D66 en CU is in januari 2021 gevallen over de toeslagenaffaire, nadat in de jaren ervoor al talloze bewindslieden hun functie hebben neer moeten leggen vanwege allerhande zaken en een premier met weinig actieve herinneringen. Zo had hij geen herinneringen tijdens de bonnetjesaffaire bijgesproken te zijn door Ivo Opstelten, wist hij niet meer met wie hij wel of niet het aftreden van Halbe Zijlstra had besproken, had hij geen herinneringen aan de stukken van de dividendbelasting, was vermoedelijk mondeling geïnformeerd over de burgerdoden in Hawija, maar geen herinnering daaraan en zei hij niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben in het gesprek met de verkenners, maar uit het verslag van dat gesprek bleek dat het wel over hem was gegaan, "Ik heb mij dat achteraf verkeerd herinnerd."

Tot grote hilariteit, althans van mij, vormden dezelfde partijen met dezelfde premier gewoon weer een kabinet na de langste formatie ooit (299 dagen). Je neemt ontslag wegens niet goed functioneren en komt gewoon weer in dezelfde baan bij dezelfde werkgever terug. Maar zij beloofden met een nieuw elan de nieuwe regeringsperiode in te gaan. Tot dat nieuwe elan behoorde het juist informeren van de Kamer en geen zaken achterhouden of liegen, zoals tot dan toe gebruikelijk was. En dan hebben we nu Hugo de Jonge.

Hugo de Jonge was betrokken bij de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden miljonair heeft gemaakt, maar had daar de Kamer niet over geïnformeerd, sterker nog hij heeft erover gelogen door 'nee' te antwoorden op vragen daarover. Appjes uit die tijd zeggen namelijk wat anders. En dus werd Hugo ter verantwoording geroepen in de Tweede Kamer. "Ik was niet betrokken bij de deal, maar heb wel betrokkenheid gehad." Bent u daar nog? 

Achteraf erkende hij wel dat hij eerder opening van zaken had moeten geven, in het voorjaar van 2020 toen hij contact had met Sywert, maar ja, dat was nog ten tijde van het oude elan, het kabinet moest toen nog vallen en uit de as herrijzen. Kortom veel gedraai, zich niet gerealiseerd hebben dat, enz. Zoveel voor de nieuwe bestuurscultuur waarbij transparantie en openheid naar de Kamer werd beloofd. Ik zie die vier jaar zomaar niet volgemaakt worden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten