woensdag 6 april 2022

West Side Story

De Musical 'West Side Story', geschreven door Stephen Sondheim en Arthur Laurents met muziek van Leonard Bernstein ging op Broadway in première in 1957, in 1961 kwam er een film van en in 2021 maakte Steven Spielberg een nieuwe versie. Die hebben Talitha en ik op onze wekelijkse maandagavond samen bekeken.

Het verhaal is bekend en is losjes gebaseerd op het aloude Romeo en Julia verhaal. We zien ongeveer twee dagen in het leven van twee revaliserende jeugdbendes met elk een andere etnische achtergrond, de Jets en de Sharks. Tony (Ansel Elgort) behoort tot de Jets, Maria (Rachel Zegler) is de zus van de leider van de Sharks, en zij worden verliefd. Dat het allemaal wat veel is wat er in twee dagen gebeurt, klopt, het is niet heel geloofwaardig, maar dat is nu eenmaal zo, het was oorspronkelijk een theatermusical.
    
De versie van 2021 is heel erg trouw gebleven aan het origineel van 1961 met wat kleine aanpassingen. Zo zijn er in het wervelende lied 'America' tekstuele aanpassingen aangebracht. Het personage Anybodys wordt in de nieuwe versie gespeeld door een daadwerkelijke transman, Ezra Menas. Steven vond het belangrijk dat alle acteurs, in tegenstelling tot de 1961 versie, zelf zongen en dat alle acteurs die Puerto-Ricanen spelen ook echt van Latijns-Amerikaanse afkomst waren en niet zoals in de eerdere versie donker geschminkte witte acteurs zouden zijn. Ook is het een bewuste keuze geweest om Spaanse dialogen niet te ondertitelen.  

Ik ging er geheel open in, meer dan dat de film er was wist ik niet en was daardoor enorm verrast om de inmiddels 90 jarige levende legende Rita Moreno te zien die de speciaal voor deze film gecreëerde rol van Valentina speelt. In het origineel in 1961 speelde ze Anita, de vriendin van de Sharksleider. In deze versie speelt Ariana DeBose die rol waarvoor ze een Oscar heeft gewonnen, net als Rita destijds voor dezelfde rol. Het is prachtig verfilmd en gelukkig in 1957 gehouden al zijn er heel veel raakvlakken met het heden te vinden, maar het is dan ook een universeel verhaal. Een aanrader en een lange zit. 

"I like to be in America" Ariana DeBose als Anita. 

Tony (Ansel Elgort) en Maria (Rachel Zegler). 

Rita Moreno in 1961 als Anita en in 2021 als Valentina. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten